Ralf Bodelier. A Curious Cosmopolitan

Dr. Ralf Bodelier is nieuwsgierig. Hij is gefascineerd door vooruitgang, liefst op wereldschaal. En hij wil weten hoe deze doorwerkt in het leven van gewone mensen. In Nederland. En ver weg, in de sloppenwijken van Afrika en Azië.

Bodelier volgde een lerarenopleiding geschiedenis. Vervolgens deed hij een doctoraalexamen theologie en promoveerde als filosoof. Bodelier doceert, geeft lezingen en leidt debatten. Hij schrijft columns, essays en boeken. Jarenlang was hij columnist voor het Financieele Dagblad. Nu schrijft hij essays voor de Volkskrant en de Groene Amsterdammer. Hij is gastdocent aan meerdere onderwijsinstellingen. In de jaren ’80 en ’90 was hij docent aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek.

Bodelier is medewerker van CuriCos, opgericht om Nederlanders te interesseren voor de vooruitgang die we met zijn allen boeken. Samen met Mirjam Vossen en Felix Meurders organiseert hij in kloosters de Abdijsessies ‘Inspireren met hoop en vooruitgang’ en ‘Van heksenjacht tot homohuwelijk’. En samen met Mirjam Vossen en Elleke Schoenmakers, organiseert hij Inspiratiereizen naar oa Wenen, Parijs, het Roergebied en Zuidelijkst Limburg.

In 2015 maakte hij met jongeren uit de Malawiaanse slum Ndirande een serie portretten van zijn bewoners. Bekijk hier de trailer. Of de portretten van kokkin Felesi Panja, ‘Cooking in the slum’ en de bedelaars Morris en N’Goma ‘Begging in the slum’.

In 2017 doneerde hij een nier aan een voor hem onbekende nierpatiënt.

In 2020/2021 liep Ralf Bodelier 4200 kilometer van Jeruzalem naar Bouillon, de Eerste Kruistocht maar dan in omgekeerde richting. Columns, blogs en essays over zijn ‘omgekeerde kruistocht’ verschenen wekelijks in het Financieel Dagblad, de Groene Amsterdammer, Berne en Navenant. 

In 2022 publiceerde hij Lang de Leve de Mens. Redden we het ook met 10 miljard? Een pleidooi voor een meer evenwichtig mensbeeld. ‘De aarde heeft kanker en die kanker is de mens’ meent de Club van Rome. Maar wij mensen, schrijft Bodelier, maken de aarde ook veel rijker, interessanter en kleurrijker.

Ralf Bodelier kiest voor optimisme. Voor een optimisme als morele keuze. Want de toekomst ligt open. Het besef dat er nog niets is beslist, verplicht je om er iets aan te doen.

Tripoli, Libanon, februari 2020

More about Ralf Bodelier

‘We moeten onszelf weer als scheppers zien’

Date: 16 januari 2023

Filosoof en theoloog Ralf Bodelier blaast het eeuwenoude optimistische verhaal van de mens als bouwer en beschermer nieuw leven in. Door Thomas Velvis voor Filosofie Magazine, 23 december 2022. Filosoof en theoloog Ralf Bodelier (1961) weet nog goed dat hij als 14-jarige verbijsterd achterbleef in het biologielokaal. Tijdens zijn jeugd in ... Read more »

Layla Alizadah’s Nedercast

Date: 16 januari 2023

Layla Alizadah, ooit vluchtelinge uit Afghanistan, maakt podcasts over Nederland, het land waar ze met haar ouders, broers en zussen uiteindelijk terecht kwam. Ze noemt hen de ‘Nedercast / dé podcast over Nederland!’ Bij de eerste aflevering schreef ze dit: ‘Als bevolking hebben we vaak het idee dat Nederland ... Read more »

Podcast: Welkom in het Antropoceen. Bevolkingsgroei is geen probleem.

Date: 21 november 2022

‘Welkom in het Antropoceen’ is een podcast van Marco Visscher ‘over leven op een schone planeet en een goed leven voor iedereen’. In deze aflevering spreekt hij met mij over mijn boek ‘Lang Leve de Mens.’ Op Spotify schreef Marco deze inleiding. ‘Veel mensen beweren dat de aarde niet ... Read more »

Interview in De Ingenieur: ‘We redden het ook met tien miljard.’

Date: 21 november 2022

In dit interview gaat Jim Heirbaut voor ‘De Ingenieur’ in op een aantal thema’s uit mijn boek ‘Lang Leve de Mens’. Heirbaut vraagt naar controverses rond bevolkingsgroei, grondstoffen, Afrika of het natuurgehalte van Nederland. En we hebben het over vlees. ‘Veel vlees eten is absoluut problematisch. Er is veel ... Read more »

‘Afrikaanse migranten zijn meer dan welkom’

Date: 1 september 2022

Somberheid en pessimisme hangen over ons heen als een trage mist, die voorgoed lijkt te blijven hangen: klimaatcrisis, migrantencrisis, overbevolking en noem maar op. Ralf Bodelier kijkt daar anders tegen aan, zo blijkt in zijn optimistische en kritische boek Lang leve de mens. Tjerk de Reus, De Nieuwe Koers, ... Read more »

Ecomodernist Ralf Bodelier – interview

Date: 16 maart 2022

Door Fanta Voogt. De Ingenieur, februari 2022 Theoloog, filosoof en journalist Ralf Bodelier is medeauteur van boeken met sprekende titels als Meer – hoe overvloed de wereld juist duurzamer en welvarender maakt. Hij geldt als een van de meest uitgesproken vertegenwoordigers van het ecomodernisme in Nederland. U sluit een ... Read more »

Bij Jurgen van den Berg: ‘aantal klimaatdoden nam met 99% af’

Date: 1 februari 2022

Jurgen van den Berg, is een van de bekendste radiopresentatoren in Nederland. Zes jaar lang presenteerde hij iedere ochtend op weekdagen het NOS Radio1 Journaal. Sinds januari jl heeft hij een nieuw programma: Villa VdB bij Omroep Max, ook op Radio1, maar nu van twee tot half vier in ... Read more »

Op Omgekeerde Kruistocht. Van Jeruzalem naar Bouillon.

Date: 25 januari 2022

In december 2018 bezocht ik de burcht van kruisvaarder Godfried van Bouillon. In een opwelling besloot ik om in 2020 zijn kruistocht naar Jeruzalem in omgekeerde richting af te leggen. Binnen één jaar zou ik de route lopen die Godfried van Bouillon volgde tijdens de Eerste Kruistocht, zij het, ... Read more »

NPO Radio1: Jort Kelder & Ralf Bodelier

Date: 1 januari 2022

“Uw verslaggever begint het jaar opgetogen. Samen met zijn gast, de eveneens blijmoedige doctor Ralf Bodelier, bespreekt hij 2022. Het tweetal belt in de uitzending diverse wetenschappers en neemt de komende hoogte- en dieptepunten met hen door1 januari 2022”, aldus Jort Kelder in zijn eerste uitzending van 2020 in ... Read more »

BNR Radio: overbevolking of bevolkingsgroei?

Date: 15 juni 2021

BNR-radio, interview Ralf Bodelier door Art Rooijakkers. 15 juni 2021 The Big Five is een programmareeks van BNR-radio. In vijf interviews, elke werkdag van 10 tot 11, wordt één onderwerp uitgediept. In de week van 14-18 juniweek gaat het over bevolkingsgroei, of, zoals BNR zegt ‘Overbevolking’. Met die geladen ... Read more »

Jortcast #265 – Optimisme is realisme. Jort Kelder over Ralf Bodelier

Date: 28 september 2020

We zitten gevangen in een pessimistisch wereldbeeld en dat is vooral de schuld van de nieuwsmedia. “Er was nog nooit zo weinig geweld op aarde als nu”, zegt dr. Ralf Bodelier, journalist en filosoof in de JortCast ‘#265 – Optimisme is realisme’ van Jort KelderBodelier heeft een korte pauze ... Read more »

Podcast Paul van Liempt: ‘Structurele vooruitgang is ook nieuws’

Date: 13 november 2019

PAUL VAN LIEMPT in gesprek met Ralf Bodelier, november 2019: ‘Voor de Ommekeer’ “Ralf Bodelier is campagneleider bij World in Progress, een beweging die zich inzet voor het brengen van goed en positief nieuws. Samen met Paul van Liempt spreekt Bodelier de heersende dooddoeners met betrekking tot het brengen ... Read more »

Interview NieuwWij: ‘De toekomst lijkt niet aan Trump, Bolsonaro en Duterte, maar aan kosmopolieten’

Date: 12 november 2019

GRECO IDEMA in gesprek met Ralf Bodelier NieuwWij, 4 november 2019 Eind deze maand verschijnt zijn nieuwe boek ‘Kosmopolieten. Grote filosofen over een betere wereld voor iedereen’. En komende maanden organiseert hij met zijn organisatie ‘World in Progress’ meerdere ‘abdijsessies Inspireren met Vooruitgang’. Een gesprek met journalist, theoloog en filosoof Ralf Bodelier. ... Read more »

TEDxTalk: ‘Why population growth is not a problem”

Date: 9 juli 2019

TEDxTalk RALF BODELIER over bevolkingsgroei. De VN voorziet dat de wereldbevolking deze eeuw doorgroeit naar 10,9 miljard mensen. Velen maken zich zorgen: hoe moet het verder met onze natuur en het klimaat? Is er wel genoeg ruimte, water en voedsel om deze enorme massa een fatsoenlijk leven te bieden.In ... Read more »

Groene Amsterdammer: ‘Mijn nier mag je hebben’

Date: 1 maart 2018

Ralf Bodelier doneerde een nier aan een onbekende. Hij twijfelde of hij zijn verhaal zou vertellen. Voor je het weet, noemen ze je een ‘moreel extremist’. Ik voel me behaaglijk. Mensen in groene kleren schaatsen sierlijk op en neer. Ik lig warm ingestopt in ... Read more »

VPRO-Gids: Het gaat beter dan ooit

Date: 21 januari 2018

HIDDE BOERSMA over de nieuwe optimisten Bodelier en Boudry. VPRO-gids 16 januari 2018.] De nieuwe optimisten, onder wie Ralf Bodelier en Maarten Boudry, vinden dat het maar eens afgelopen moet zijn met het pessimisme. De wereld stond er immers nog nooit zo goed voor als nu, dankzij ratio en ... Read more »

Radio L1: Stemmingmaker in Lemiers

Date: 31 augustus 2017

FRANK RUBER met Ralf Bodelier in Oud-Lemiers. Het was niet alleen een eer, het was ook prettig om door programmamaker Frank Ruber van radio Limburg 1  bijna een uur te worden geïnterviewd over wat me zoal bezig houdt. We zaten op een bankje in Oud-Lemiers, daar waar ik tot ... Read more »

Portret: The times they are a changin’

Date: 7 juli 2016

Martin & Inge Riebeek maakten voor de tentoonstelling ‘The times they are a changin’ een aantal portretten van mensen die deze veranderende tijden becommentarieren. Ralf Bodelier was een van deze geportretteerden. De inleidende tekst van de ‘The times they are a changin’ was er een van wanhoop, doenmdenken en ... Read more »

Interview Algemeen Dagblad: ‘We hebben het beter dan ooit tevoren’

Date: 9 januari 2016

GERBEN ‘T HOF interviewt Ralf Bodelier over vooruitgang     Mensen klagen steen en been. Zijn bang voor vluchtelingen. Maken zich zorgen om de wereld waarin hun kinderen opgroeien. Terwijl daar allemaal weinig reden voor is, stelt filosoof en publicist Ralf Bodelier (54). ,,Harde cijfers tonen aan dat Nederland ... Read more »

Interview: Bill Gates (be)deelt Tilburgs optimisme

Date: 20 augustus 2015

Joke Knoop. Brabants Dagblad. 17 aug. 2015 TILBURG- Bill Gates heeft 20.000 euro beschikbaar gesteld voor een webdocumentaire van Tilburger Ralf Bodelier en zijn Malawiaanse filmploeg. Onderwerp van de film is het hoopvolle dagelijkse leven in een sloppenwijk in Malawi; het Afrikaanse land waar Bodelier meermalen langere tijd woonde. ... Read more »

Interview: Kloostergast in Wittem

Date: 31 mei 2014

WIM DRAGSTRA Interviewt Ralf Bodelier in het live-praatprogramma Kloostergasten in Klooster Wittem op 25 mei 2014.

Eerbetoon aan mijn vader, Peter Bodelier.

Date: 31 december 2012

Een beetje zoon streeft zijn vader voorbij, of doet althans zijn uiterste best om hem te evenaren. In mijn geval is dat een verloren strijd. Annet Müller en Paul Elich maakten voor de Zuid-Limburgse Omroep Krijtland een prachtig portret van mijn vader, de liebenswerter Mensch, Peter Bodelier uit Lemiers, Vaals. Mijn vader geeft ... Read more »

ViceVersa: Alle schijnwerpers op… Ralf Bodelier

Date: 2 december 2012

HANS BEERENDS gaat op zoek bij iemand uit de sector die het verdient om in de schijnwerpers te staan. Dit keer richt hij deze op Ralf Bodelier, die deze zomer promoveerde op het denken over wereldburgerschap. Als afgestudeerd historicus en theoloog stortte Ralf Bodelier (1961) zich in de jaren ... Read more »

ViceVersa: ‘Waar blijft de kosmopoliet?’

Date: 1 juli 2012

CÉLINE HOEKS over promotie Ralf Bodelier Donderdag 28 juni 2012 verdedigde Ralf Bodelier zijn proefschrift genaamd Kosmopolitische perspectieven. Reflecties op ‘Human Development’ en ‘Human Security’ op de Universiteit van Tilburg. ‘Niet alleen een bijzonder goed boek, maar ook een bijzonder belangrijk boek,’ aldus hoogleraar en promotor van Dijk in ... Read more »

Interview Univers: Ralf Bodelier, Charismatische rasoptimist

Date: 5 juni 2012

Astrid Spraakman, Univers, 28 juni 2012 Journalist, schrijver, debatleider, niet-praktiserend atheïst: Ralf Bodelier is een druk baasje. En dan presenteert hij deze week – op het oude nest van de Tilburgse universiteit – ook nog zijn proefschrift Kosmopolitische Perspectieven. De passie en angst van een nieuwsgierig wereldburger.  Vier dagen ... Read more »

Interview Friesch Dagblad: Het Goede Leven van Ralf Bodelier.

Date: 10 september 2011

Door JURGEN TIEKSTRA. Friesch Dagblad 10 -17 september 2011 Ralf Bodelier (50) vindt dat een journalist een moralist moet zijn. Zelf publiceerde hij artikelen en boeken over ontwikkelingshulp, Afrika, principieel optimisme, globalisering, en Auschwitz. Hij geeft lezingen en leidt symposia en debatten. Tot voor kort organiseerde hij reizen naar ... Read more »
page-about.php