Ralf Bodelier. A Curious Cosmopolitan
Dr. Ralf Bodelier is nieuwsgierig. Hij is gefascineerd door vooruitgang, liefst op wereldschaal. En hij wil weten hoe deze doorwerkt in het leven van gewone mensen. In Nederland. En ver weg, in de sloppenwijken van Afrika en Azië.
Bodelier volgde een lerarenopleiding geschiedenis. Vervolgens deed hij een doctoraalexamen theologie en promoveerde als filosoof. Bodelier doceert, geeft lezingen en leidt debatten. Hij schrijft columns, essays en boeken. Jarenlang was hij columnist voor het Financieele Dagblad. Nu schrijft hij essays voor de Volkskrant en de Groene Amsterdammer. Hij is gastdocent aan meerdere onderwijsinstellingen. In de jaren ’80 en ’90 was hij docent aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek.
Bodelier is medewerker van CuriCos, opgericht om Nederlanders te interesseren voor de vooruitgang die we met zijn allen boeken. Samen met Mirjam Vossen en Felix Meurders organiseert hij in kloosters de Abdijsessies ‘Inspireren met hoop en vooruitgang’ en ‘Van heksenjacht tot homohuwelijk’. En samen met Mirjam Vossen en Elleke Schoenmakers, organiseert hij Inspiratiereizen naar oa Wenen, Parijs, het Roergebied en Zuidelijkst Limburg.
In 2015 maakte hij met jongeren uit de Malawiaanse slum Ndirande een serie portretten van zijn bewoners. Bekijk hier de trailer. Of de portretten van kokkin Felesi Panja, ‘Cooking in the slum’ en de bedelaars Morris en N’Goma ‘Begging in the slum’.
In 2017 doneerde hij een nier aan een voor hem onbekende nierpatiënt.
In 2020/2021 liep Ralf Bodelier 4200 kilometer van Jeruzalem naar Bouillon, de Eerste Kruistocht maar dan in omgekeerde richting. Columns, blogs en essays over zijn ‘omgekeerde kruistocht’ verschenen wekelijks in het Financieel Dagblad, de Groene Amsterdammer, Berne en Navenant.
In 2022 publiceerde hij Lang de Leve de Mens. Redden we het ook met 10 miljard? Een pleidooi voor een meer evenwichtig mensbeeld. ‘De aarde heeft kanker en die kanker is de mens’ meent de Club van Rome. Maar wij mensen, schrijft Bodelier, maken de aarde ook veel rijker, interessanter en kleurrijker.
Ralf Bodelier kiest voor optimisme. Voor een optimisme als morele keuze. Want de toekomst ligt open. Het besef dat er nog niets is beslist, verplicht je om er iets aan te doen.