Wanneer de vriendelijke Indiër achter zijn helpdesk in New Dehli je niet kan helpen, blijkt ook de leverancier van je computer niet meer bereikbaar.
Met jou, in het vliegtuig naar New York, reist voor 400 euro ook de zelfmoordterrorist mee.
En via internet zijn kinderporno en recepten voor chemische bommen binnen handbereik.
Globalisering maakt het leven aangenamer en roept angsten op. Het plezier van internet-winkelen, goedkope vliegtickets en rozen uit Oeganda staat haaks op de angst voor werkloosheid, georganiseerde misdaad en hormoonvlees uit Argentinië.
In ‘de Wereld een stad’ zet Ralf Bodelier een aantal ontwikkelingen in perspectief en maakt de balans op van 25 jaar globalisering. Wat begon met de val van de Muur in ’89 en aanvankelijk gepaard ging met een onstuimig optimisme, sloeg met de financiële crisis van 2007 definitief om in zwart pessimisme. Velen keren zich vandaag af van de grote, wijde wereld en verlangen terug naar het kleinschalige leven in de eigen gemeenschap.
Ralf Bodelier schrijft regelmatig over globalisering en zijn effecten. Hij ontrafelde de angst voor een globaliserende wereld inTegen de Angst. Optimisme als opdracht voor de 21e eeuw. (2005) en beschreef de dynamiek van de globalisering in Bomen hebben wortels, mensen hebben benen (2004).
In Cosmopolitans (2008) beschreef hij hoe steeds meer studenten dankbaar gebruik maken van de mogelijkheden die de globalisering biedt. Zijn proefschrift Kosmopoliet & Krottenwijk (2012) behandelt de invloed van de globalisering op ons denken.
Bodeliers standpunt in deze lezing is vrolijk en bemoedigend. Eerder vóór dan tegen globalisering. Maar zonder de ogen te sluiten voor de evidente nadelen van deze ontwikkeling.