Ik ben voor verkondiging van westerse waarden. Nederlands Dagblad, 20 april 2022
1. Poetin valt Oekraïne aan, maar zijn doel reikt verder. Zijn agressie geldt onze westerse waarden. Het belang van individuele vrijheid, respect voor minderheden, gelijke kansen voor iedereen, vrijheid van meningsuiting, de democratie en een onafhankelijke rechtsstaat. Waarden die westerse christenen, moslims en niet-gelovigen delen.
2. Voor Poetin zijn deze waarden decadent, slap en verwijfd. Religieuze fundamentalisten, waaronder de terreurclub IS, denken er niet anders over. Dat geldt ook voor extremisten op de rechterflank. Zij ondersteunen niet alleen Poetins geopolitiek, ze omarmen ook zijn afkeer van de westerse samenleving.
3. Het is aan ons, gewone burgers, om onze waarden weer ter sprake te brengen. We moeten hen opnieuw doordenken, van voorbeelden voorzien en verkondigen. In de journalistiek, het onderwijs, de kerken en gewoon, thuis aan tafel.
Ik ben vóór optimisme als morele plicht – Nederlands Dagblad, 9 maart 2022
1. De Oekraïne-oorlog is verwoestend en beangstigend. De toekomst is ongewis. Om hem uit te houden, moeten we ons geestelijk wapenen. Dat lukt niet door constant het nieuws te volgen of mee te gaan in doemscenario’s.
2. Geestelijk wapenen doen we met kunst en muziek, met literatuur en geschiedenis en door elkaar aan te moedigen. Door erop te vertrouwen dat we ook hier weer overheen komen. Zeker vandaag is optimisme een morele plicht.
3. In Oekraïne vechten honderdduizenden voor hun leven, hun familie, hun toekomst. We kunnen hen alleen tot steun zijn door zelf de moed niet te verliezen. Ook voor ons geldt Paulus’ aansporing ‘Wees waakzaam, volhard in het geloof, wees moedig en sterk.’
Ik ben vóór Sociale Dienstplicht – Nederlands Dagblad, 27 januari 2022
1. Twaalf jaar lang sturen we jongeren naar school. Dat doen we in hun eigenbelang en in dat van de Nederlandse gemeenschap. Beiden worden er beter van. Laten we de leerplicht aanvullen met een sociale dienstplicht. Jongeren uit alle hoeken van onze samenleving wonen en werken dan een jaar lang samen.
2. Ooit verenigden kerken, scholen en verenigingen alle Nederlandse klassen en standen. Nu komen werkenden en studerenden, rijke en arme, nieuwe en oude Nederlanders elkaar nog maar amper tegen. Dit ondermijnt het Nederland dat ons allen draagt.
3. Zeker: we willen liever geen verplichtingen en de arbeidsmarkt zit er niet op te wachten. Deze argumenten leggen het echter af tegen het belang van een Nederland waarin we elkaar weer op basis van gelijkwaardigheid leren ontmoeten.
Ik ben vóór fossiele energie in Afrika – Nederlands Dagblad, 16 december 2021
1. De rijke westerse wereld wil af van fossiele brandstoffen. In het Westen zelf, maar ook in Afrika. Daarom weigert het om nog langer fossiele energie in Afrika te financieren. Dat zouden we wél moeten doen.
2. Veel Afrikaanse landen worstelen nog met honger en armoede. Dit los je alleen op met heel veel energie. Zoals het Westen zich aan de armoede ontworstelde met fossiele brandstoffen, zo moet het ook Afrika die kans geven.
3. Energie uit fossiele brandstoffen is veel schoner dan energie uit mest, afval en hout. Jaarlijks sterven drie miljoen armen aan vuile lucht in de eigen woning. Alleen al het terugdringen van deze sterfte pleit voor koken en stoken op gas. Want gas, dat is de fossiele brandstof waar Afrika rijk aan is.
Ik ben vóór klimaatoptimisme – Nederlands Dagblad, 4 november 2021
1. Maar liefst 78 procent van de wereldbevolking denkt dat we schade toebrengen aan de aarde. Dat toont een nieuwe studie van onderzoeksbureau Glocalities. Wereldwijd hebben de alarmklokken hun werk uitstekend gedaan.
2. Nu we allemaal wakker zijn, is het tijd voor oplossingen. Meer energie uit wind en zon, consuminderen en terug naar een simpeler levensstijl? Meer kernenergie, meer technologische innovaties en economische groei in arme landen?
3. En het is tijd voor aanmoediging. Want teveel somberheid leidt tot passiviteit, tot schouderophalend wegkijken omdat het toch niets meer uithaalt. We verdienen een forse dosis klimaatoptimisme. Het vertrouwen dat we het met zijn allen voor elkaar gaan krijgen. Dat de aarde er in 2100 een stuk beter voor zal staan dan vandaag.
Ik ben vóór gelote democratie – Nederlands Dagblad, 23 september
1. De kabinetsformatie moddert voort, de versnippering van het politieke landschap maakt besluitvorming lastig. Politici genieten weinig vertrouwen. Het wordt tijd om onze democratie op te frissen.
2. In 2013 pleitte auteur David van Reybrouck voor democratie via loting. Hij laat zien dat het vaak beter werkt om vertegenwoordigers uit de volledige bevolking te loten dan hen uit een beperkt aantal partijen te kiezen. Het oosten van België, de ‘Ostkantons’ werken sinds 2019 met gelote ‘burgerkamers’.
3. Gelote volksvertegenwoordigers hangen minder aan politieke ideologieën, brengen veel ervaring mee uit de samenleving, blijken meer geneigd om naar elkaar te luisteren en samen te werken. Ze hebben geen achterban en hoeven zich geen zorgen te maken over herverkiezing. Ook in Nederland zouden we met loting moeten experimenteren.
Ik ben voor méér Afrikanen – Nederlands Dagblad, 30 juni 2021
1. Philip Morris wil Engeland rookvrij maken. Voor 2030 wil het bedrijf stoppen met het verkopen van sigaretten. Dat klinkt nobel. Maar in 2030 moet Engeland sowieso rookvrij zijn, zo heeft de regering Johnson bepaald.
2. Nederland wil pas in 2040 rookvrij zijn. Bij ons gaat Philip Morris dan ook door met de verkoop van tabakswaar. In ons land sterven jaarlijks 20 duizend mensen als gevolg van roken. Tienduizenden rokers en ex-rokers kwakkelen met hun gezondheid.
3. Haal de einddatum ook in Nederland tien jaar naar voren. Waarom wachten tot 2030? Maak ons land binnen tien jaar rookvrij. Philip Morris zal graag een handje helpen.
Ik ben voor méér Afrikanen – Nederlands Dagblad, 30 juni 2021
1. In 23 landen wereldwijd halveert deze eeuw de bevolking, waaronder in China, Japan, Spanje en Italië. De totale wereldbevolking stijgt nog wel even en dat komt door een inhaalmanoeuvre in Afrika. Daar krijgen moeders nog voldoende kinderen, bovendien is de kindersterfte fors afgenomen.
2. Dat is fantastisch nieuws. Want niets is dramatischer dan een kind dat overlijdt. Bovendien is Afrika zwaar onderbevolkt. Vandaag wonen in Afrika 45 mensen per km2. In Europa zijn dat er 117, in Azië 150.
3. Het is goed dat er veel meer Afrikanen komen. Bevolkingsgroei in Afrika zal het continent welvarender, gezonder en gelukkiger maken. Want een mens komt niet alleen ter wereld met een mond om te voeden, hij heeft ook handen om te werken en hersens om te denken.
Ik ben vóór vakantie in Israël en Palestina – Nederlands Dagblad, 20 mei 2021
1. Het is weer zover: we zien een Israël en Palestina (Gaza en de Westbank) waar geschoten, verwoest en geleden wordt. Op dit moment is het er dan ook slecht toeven. Wellicht is het geweld snel weer voorbij. Ga dan op vakantie in dit fascinerende stukje wereld.
2. Nergens anders word je zo aan het denken gezet. Nergens anders leer je zoveel over grote en kleine politiek, over het schuren, schaven en samenleven van de grote monotheïstische religies. Nergens ligt zoveel geschiedenis én zoveel actualiteit opgeslagen dan hier.
3. Vanzelfsprekend ga je via Airbnb: zowel in Tel Aviv of Tiberias, als in Nablus en Ramallah. Israëli’s en Palestijnen ontvangen je met open armen. Beiden kunnen je euro’s prima gebruiken. En meer dan dat: beiden snakken naar nieuwe verhalen en nieuwe gezichten.
Ik ben vóór media die terugkijken – Nederlands Dagblad, 1 april 2021
1. Kranten en nieuwsbulletins op radio en tv focussen op negatieve uitzonderingen. Op misdaad, oorlog, armoede, klimaat- milieu- en gezondheidsproblemen. Daarmee verschaffen ze ons geen goed beeld van de wereld waarin we leven.
2. We krijgen pas een fatsoenlijk beeld wanneer we dergelijke kwesties in historisch perspectief plaatsen. Zijn er nu méér of mínder misdaden, oorlogen, armoede, klimaat- milieu- en gezondheidsproblemen? Vrijwel altijd is het antwoord: mínder. Gemiddeld worden we alsmaar gezonder, ouder, veiliger, welvarender en gelukkiger.
3. Vanzelfsprekend moeten problemen in de krant of op het journaal. Wanneer we ze echter in historisch perspectief plaatsen, krijgen we een meer afgewogen beeld van de werkelijkheid. Ook zien we dan veel scherper wanneer iets echt de verkeerde kant opgaat.
Ik ben vóór meer migranten – Nederlands Dagblad, 18 februari
1. Nederlands vrouwen krijgen 1,7 kinderen, terwijl er 2,1 nodig zijn om de bevolking stabiel te houden. Willen we voldoende werkers in de zorg, leraren voor de klas en metselaars in de bouw, dan is het toelaten van immigranten de beste optie.
2. Voor migranten is werken en wonen in Nederland een gouden kans op een beter bestaan. Zowel voor henzelf als voor hun families thuis. Keren ze na verloop van tijd weer terug, dan stimuleren ze met hun geld, kennis en contacten de lokale economie.
3. Opnemen van vreemdelingen is een christelijke waarde ‘Aan vreemdelingen bewijst hij zijn liefde, door hun voedsel en kleding te schenken. Ook u moet de vreemdeling uw liefde bewijzen, want u was zelf vreemdeling in Egypte.’ (Deut 10,17)
Ik ben vóór kernenergie – Nederlands Dagblad, 7 januari 2021
1. Wereldwijd komt nog 84 procent van onze energie uit fossiele brandstoffen. Zonnepanelen en windmolens zijn erg belangrijk, maar leveren niets wanneer de zon niet schijnt en de wind niet waait. Zonder kernenergie blijven we terugvallen op kolen, olie en gas.
2. Ook kerncentrales stoten geen CO2 uit. Afgewerkte brandstofstaven worden gerecycled en dienen opnieuw als brandstof voor kerncentrales. Het restafval (1,5 kuub per jaar in Borssele) wordt veilig opgeborgen. Gemeten naar het aantal dodelijke slachtoffers, is kernenergie net zo veilig als energie uit zon en wind.
3. Tegenstanders van kernenergie hameren nu vooral op de kosten. Kernenergie zou iets duurder zijn dan stroom uit zon en wind. Willen we de klimaatverandering echter stoppen, dan mag dat best wat kosten.
DrieArg -Drie Argumenten vóór- is de korte opinierubriek van het Nederlands Dagblad.
Om de zes weken lever ik drie argumenten vóór een bepaalde stelling.