Corona is geen klimaat.

Date: 23 mei 2020

Milieuactivisten plaatsen covid-19 nogal eens op een lijn met klimaatverandering. Zo daadkrachtig als overheden de afgelopen maanden reageerden op de coronacrisis, zo zouden ze nu ook moeten reageren op de ‘klimaatcrisis’.

Financieel Dagblad, 16 mei 2020

En dat is een gevaarlijk frame. Al was het maar, omdat het juist de aanpak van de klimaatverandering weinig goed doet. Wanneer we het opwarmende klimaat alleen kunnen terugdringen door niet meer naar de kroeg, de bioscoop of op vakantie te kunnen; wanneer we strijd tegen klimaatverandering alleen kunnen winnen door de wereld in een mondiale recessie te storten, wel, laten we die drie of vier graden aan temperatuurstijging dan maar voor lief nemen.

Covid-19 en klimaatverandering zijn dan ook niet hetzelfde. Wanneer we ons even beperken tot de hoeveelheid slachtoffers en bijbehorende kosten voor onze gezondheidszorg, dan is de covid-19 pandemie heel wat ingrijpender. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kan de klimaatverandering tussen 2030 en 2050 leiden tot 250 duizend doden per jaar. Covid-19 eiste in twee maanden tijd al meer dan 300 duizend dodelijke slachtoffers en het einde is nog lang niet in zicht.

Volgens diezelfde WHO zal de klimaatverandering ons, wereldwijd, jaarlijks 2 tot 4 miljard dollar per jaar aan extra gezondheidszorg gaan kosten. Dat is veel geld. Maar het kost Nederland alleen al 2 tot 4 miljard dollar per jaar, wanneer vijf tot tien procent van alle Nederlanders zorg nodig heeft rond covid-19.

Covid 19 is een noodsituatie, een emergency. Ze bedreigt hier en nu het leven van ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. En ze bedreigt jongeren en gezonden met de dood van hun ouders en minder gezonde vrienden en familieleden. Iedereen heeft er dan ook belang bij dat we het virus zo snel mogelijk onder controle krijgen.

Daarentegen is het maar de vraag of überhaupt ooit iemand gestorven is aan de klimaatverandering. Sterker nog: de sterfte door ziektes die met een opwarmend klimaat worden geassocieerd -ondervoeding, malaria, diarree- neemt al jarenlang af. We kunnen de klimaatverandering dan wel een crisis noemen, maar wanneer we geen crisis ervaren, dan ís er ook geen crisis. Precies om deze reden krijg je dan ook geen enkele overheid zo ver om net zo’n vergaande maatregelen te nemen tegen klimaatverandering als nu tegen corona.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php