Voor westerse reizigers is Afrika het continent van de ongerepte natuur: van oerwouden vol olifanten, leeuwen en neushoorns. Voor de westerse media is Afrika nog steeds het continent van de dood: van aids, oorlogen en honger.
Voor Afrikanen is Afrika niet meer of minder dan het continent waar ze geboren zijn, waar ze hun kinderen grootbrengen en hun brood verdienen. Negentig procent van alle Afrikanen kennen oorlogen alleen van het televisiescherm en neushoorns op de affiches van het nabijgelegen wildpark.
Wat weten we eigenlijk van het donkere continent? Van het dagelijks leven in een stad in Zambia of een dorp in Rwanda? Wat doen gewone Afrikanen voor de kost? Wat geloven ze? Wat staat er in hun kranten? Hoe denken zij over hun toekomst? En wat vinden ze eigenlijk van óns?
‘Het Afrika van de Afrikanen’ neemt u mee naar het leven van gewone mensen in Zuidoost Afrika. In zijn lezing focust Ralf Bodelier op de zussen Emma en Veronica Kuchikonde in Malawi. Samen met u ontdekt hij hoe beiden leven. Hoe de boerin Emma haar traditionele leven leidt in het dorpje Mkanda en hoe haar zus, de ambitieuze zakenvrouw Veronica, vertrok naar de stad en inmiddels naar Dubai vliegt om auto’s te importeren.
Dr. Ralf Bodelier bereisde Afrika intensief. Van Zuid-Afrika tot Ethiopië, en van Rwanda tot Zimbabwe. Hij publiceerde over het continent in tal van kranten en tijdschriften en maakte er reportages over voor de KRO-radio. Hier situeerde hij zijn roman Atheïst in Afrika (2001) die werd genomineerd voor de Nederlandse debutantenprijs.
Een aantal Afrikaanse reportages bundelde hij in Bomen hebben wortels, mensen hebben benen (2004). Malawi staat centraal in zijn proefschrift Kosmopoliet & Krottenwijk (2012) Sinds 2004 organiseert hij reizen naar de townships en dorpen in Malawi. In 2015 maakte hij met jongeren uit de sloppenwijk Ndirande de webdocumentaire ‘Ndirande, motor achter de ontwikkelingsdoelen’.