Ralf Bodelier & Mirjam Vossen
Wat te denken over ontwikkelingshulp? Sinds jaar en dag vormt de hulp een discussiepunt, in politiek Den Haag én daarbuiten. Heeft hulp zin, wie moet het krijgen en hoe organiseer je het? Wij, Nederlanders, Europeanen, Westerlingen willen iets doen aan de extreme armoede in met name Afrika, maar we betwijfelen of onze hulp veel uithaalt. Te vaak horen we over mislukte ontwikkelingsprojecten, over strijkstokken en over corrupte staatshoofden met diepe zakken.
Terwijl het Westen in de afgelopen vijftig jaar 2,3 biljoen dollar naar het Zuiden overmaakte, bereikte de gemiddelde arme niet meer dan 6 cent per dag. Bovendien had de bestrijding van armoede nooit prioriteit.
En tóch, ondanks alles, worden indrukwekkende resultaten geboekt. Tweederde van alle hulpprojecten slaagt. Corruptie wordt stevig teruggedrongen, aan strijkstokken blijft steeds minder hangen. Niet alleen verdubbelde de officiële ontwikkelingshulp in de laatste 10 jaar, ook particulieren bemoeien zich intensiever dan ooit met de armen en zetten eigen ontwikkelingsprojecten op. Blauwhelmen grijpen in bij burgeroorlogen zoals in Congo of Sierra Leone, bedrijven ontdekken de ‘bodem van de piramide’. En met sterren als Bono en Angelina Jolie in de frontlinies heeft ontwikkelingshulp zowaar glamour gekregen.
In HULP houden Ralf Bodelier en Mirjam Vossen de heersende opinies tegen het licht en trekken de wijdverspreide geruchten over ontwikkelingshulp na. Hun conclusies zijn zowel onthutsend als bemoedigend.
.
Hulp. Waarom ontwikkelingshulp moet, groeit en
verandert
Inmerc, 2007
ISBN 978-90-6611-525-5
280
bladzijden
19,95 euro