Het leven in sloppenwijken, in Latijns-Amerika, in Azië, maar vooral in Afrika, is dramatisch. Dat weten we. Want dat horen we geregeld in het nieuws. In sloppenwijken heerst de misdaad, lijden mensen honger en wonen grote gezinnen in eenkamerwoningen. Er zijn te weinig toiletten en je waad voortdurend door het vuil.
Sloppenwijken lijken plekken om te vermijden. En toch leven steeds meer mensen in sloppenwijken. Vandaag woont ongeveer een miljard mensen in een slum, rond 2050 zijn dat er 3,5 miljard. Nu is het nog een op de zeven, over dertig jaar een op de drie. Wanneer het leven in een sloppenwijk zo erbarmelijk is, is het een raadsel waarom er zoveel mensen naar toe trekken.
Er is dan ook een andere kant. Wie naar een sloppenwijk gaat, komt van het platteland. En daar is het leven doorgaans nog minder aantrekkelijk.
Een vrouw die besluit om naar de slum te trekken, weet dat haar kansen op een opleiding, op werk en op een zelfstandig leven veel groter zijn dan in een dorp. Ze weet dat haar kinderen een veel grotere kans hebben om volwassen te worden, dat de kans veel groter is dat ze naar school gaan en dat zij zelf een veel grotere kans heeft om het kraambed van haar jongste kind te overleven.
Gefascineerd door sloppenwijken, reist Ralf Bodelier al 25 jaar naar en door sloppenwijken. Van Nicaragua tot de Filipijnen, en van India naar Afrika. Sinds 2014 doceert hij over het leven in sloppenwijken aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. En 2015 maakte hij voor een zestal Europese kranten een ‘web-documentaire’ over een grote sloppenwijk in Malawi, Afrika. Voor deze documentaire ontving hij een gift van de Bill Gates Foundation.
In de avondvullende lezing ‘Wat er goed is aan sloppenwijken’ neemt Bodelier u mee naar Ndirande. Hij leidt u rond door de stegen en straatjes en laat zien waarom de ‘verslopping’ van de wereld eerder goed is dan slecht.
U vindt de web-documentaire hier: www.ndirande.com/nederlands
Bekijk de trailer van ‘Ndirande Slum. Motor achter de ontwikkelingsdoelen’.