
Ralf Bodelier, Navenant, 28 juli 2023
Het is een uitstekend voornemen: de provincie Limburg wil investeren in kerncentrales. Want kernenergie is de beste manier om elektriciteit mee te maken. Vergeleken met álle andere vormen van energieopwekking, is kernenergie niet alleen schoner en veiliger maar op termijn ook nog eens goedkoper. Kerncentrales produceren enorme hoeveelheden elektriciteit en stoten daarbij geen broeikassen als CO2 uit. Kerncentrales gebruiken heel wat minder ruimte dan zonnepanelen en windmolens en ze werken altijd. Ook ’s nachts en in die lange, koude windstille weken in de winter.
Tot voor kort werd ons beeld over kernenergie niet bepaald door feiten, maar door anti-kernenergiebewegingen als Greenpeace en partijen als GroenLinks. Niet de wetenschappers hadden het voor het zeggen, maar de groene actievoerders. Tegenwoordig zitten zij in het defensief. En de belangrijkste reden is klimaatverandering.
Links of rechtsom zullen we de uitstoot van broeikasgassen als CO2 terug moeten dringen. We moeten af van kolen, olie en gas. En dat is een enorme klus. Want met fossiel wordt wereldwijd nog 85 procent van alle energie opgewekt. Bovendien neemt de wereldbevolking de komende veertig jaar met twee miljard mensen toe. En al die tien miljard mensen wensen zich te vervoeren, zich te verwarmen of zich af te koelen. Ze willen eten, kleren, een huis om in te wonen et cetera. Om dat allemaal mogelijk te maken hebben we gigantische hoeveelheden energie nodig.
De groene beweging wil die klus klaren met elektriciteit uit zon en wind. Maar daarmee alleen gaan we het niet redden; ook niet wanneer we elektriciteit uit windmolens en zonnepanelen opslaan in batterijen of omzetten in waterstof. Een ander voorstel uit de groene hoek is consuminderen of ‘degrowth’. Met een fors krimpende economie, zo is de redenering, gebruiken we domweg minder energie en gaat ook de uitstoot van CO2 terug. Dat klinkt interessant maar is praktisch al even onhaalbaar. Mensen laten zich hun welvaart niet afnemen. En dat doen ze al helemaal niet omwille van een toekomstig probleem als klimaatverandering. Bovendien willen ook de twee miljard mensen die nog geboren moeten worden een fatsoenlijk bestaan. En dat geldt uiteraard ook voor de drie miljard mensen in het arme Zuiden die vandaag nog gebrek hebben aan alles waar wij, wonend in het rijke Westen, zo vanzelfsprekend vanuit gaan.
Er is maar één weg vooruit, en dat is inzetten op nieuwe technologie als kernenergie. De provincie Limburg denkt daarbij aan een specifiek soort kernreactoren, de ‘Small Modular Reactors’ ofwel SMR’s. Deze nieuwe reactoren produceren weliswaar veel mínder stroom dan de oude centrales, maar je kunt ze overal neerzetten waar ze nodig zijn: op industrieterreinen tot in woonwijken. Ook zijn SMR’s aan elkaar te koppelen, waardoor je toch het vermogen krijgt van een grote ‘ouderwetse’ kerncentrale.
Er is maar één probleem: SMR’s, bestaan nog niet. De eerste moet nog worden gebouwd. Daarom mijn gratis advies aan ons provinciebestuur: zet eerst een ouderwetse, degelijke kerncentrale neer. Gewoon naast de Clauscentrale in Maasbracht. Het terrein, het koelwater, het hoogspanningsnet, het is er allemaal al. Wanneer we nu beginnen met bouwen, staat dat ding er binnen acht jaar. Met die ene centrale kunnen álle huishoudens in Limburg CO2-vrij van stroom worden voorzien. Waar wachten we eigenlijk op?
Benieuwd naar meer feiten over kernenergie? Kijk op YouTube naar het interview van Ralf Bodelier met Marco Visscher, auteur van ‘Waarom we niet bang hoeven te zijn voor kernenergie: De emoties & de feiten’.
Ja, waarom ook niet. Alle faciliteiten zijn er al, alleen moet de stoom, voor de aandrijving van de turbine, niet door gas maar door kernenergie worden opgewekt. De gasketel dus vervangen door een reactorvat. Niet langer praten en uitstellen maar beginnen met bouwen.
helemaal met je eens Louis!