“Uw verslaggever begint het jaar opgetogen. Samen met zijn gast, de eveneens blijmoedige doctor Ralf Bodelier, bespreekt hij 2022. Het tweetal belt in de uitzending diverse wetenschappers en neemt de komende hoogte- en dieptepunten met hen door1 januari 2022”, aldus Jort Kelder in zijn eerste uitzending van 2020 in het NPO1 radioprogramma Dr Kelder & Co.
Op deze 1e januari ben ik zijn enige studiogast en belt hij met vijf anderen op zoek naar optimistische geluiden over het nieuwe jaar. Ik vertel over mijn ‘omgekeerde kruistocht’ en lever desgewenst commentaar op de verhalen van de andere gasten. Na afloop is er champagne met Jort en zijn gedreven redacteuren Claudia Blokland en Pieter Willemsen. Geen slecht begin van 2022.
Jort Kelder maakte van de uitzending twee podcasts. De eerste is hier te beluisteren, de tweede hier.
De website van Dr. Kelder meldt het volgende:
Dr Kelder & Co trapt het nieuwe jaar af met wat vrolijke voorspellingen voor 2022. Filosoof Dr. Ralf Bodelier geeft in de studio een hoopvolle blik op de wereld. En dr. Kelder belt met weldenkende wetenschappers om de hoogte en dieptepunten op hun vakgebied in het nieuwe jaar te bespreken. Wat staat ons te wachten op het gebied van onder andere politiek, economie en terrorisme?
Het nieuwe jaar begon rustig met weinig opstand en revolte. Dr. Kelder vraagt zich af waarom de jeugd niet in opstand komt. Volgens hoogleraar jeugdcultuur dr. Tom ter Bogt komt de eerste opstand bij de jeugd gaat komen op het gebied van klimaat. Ter Bogt: “Je ziet dat het al langer smeult op het gebied van klimaat. Jongeren zijn heel terecht bezorgd.”
Filosoof Ralf Bodelier is er trouwens niet treurig omdat de jeugd niet in opstand komt: “Opstand heeft ons in het verleden weinig goed gebracht.”
Er wordt onder meer gebeld met hoogleraar staatsrecht dr. Wim Voermans over zijn verwachtingen voor het nieuwe kabinet Rutte IV. De namen van de nieuwe ministers kunnen hem in elk geval bekoren. Voermans: “Je ziet een hele mooie mix tussen inhoudelijke experts en politiek ingevoerde personen.” Hij verwacht dat Rutte en de zijnen zich druk moeten gaan maken om de parlementaire enquetes die eraan gaan komen. Ze gaan het volgens hem eind 2022 moeilijk krijgen. “Je ziet dat kabinetten die veel geld hebben te verdelen meestal vecht kabinetten worden”, aldus de hoogleraar staatsrecht.
Met terrorisme-expert Bibi van Ginkel spreekt dr. Kelder over haar verwachtingen voor het nieuwe jaar. Want waar valt de eerste terroristische bom? Van Ginkel maakt zich onderandere zorgen om de opkomst van rechtsextremisme. Alleen al in Nederland zijn er enkele honderden jongeren die dit aanhangen. Van Ginkel: “De chaos die op dit moment heerst komt hen niet slecht uit. Ze gebruiken de chaos in de samenleving als brandstof voor hun filosofie en hun tactiek.”
Studiogast Ralf Bodelier nuanceert de impact van terrorisme op dit moment. In data ziet hij dat de afgelopen jaren minder mensen zijn overleden door een terroristische aanslag in ons land. Bodelier: “Je ziet dat de afgelopen jaren exclusief in de islamitische wereld doden zijn gevallen na een terroristische aanslag.”
Economie
Op het gebied van economie gloort hoopt. Econoom Edin Mujagic was eerder kritisch over het monetaire beleid. Voor het nieuwe jaar heeft hij positieve verwachtingen. “Het is makkelijk om te somberen. Maar we gaan ook dit jaar een mooie economische groei meemaken.”
De hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer ziet dat de grootste zorg bij economen is of de economie niet te hard gaat groeien. Maar dat is vooral een luxe-probleem. “Het verleden leert ons dat na een pandemie doorgaans een soort euforie ontstond en dat de economie daarna opbloeide.”
Tot slot belt Dr. Kelder met sociaal wetenschapper Dr. Juliette Schaafsma. Zij doet onderzoek naar de sorry-cultuur. Schaafsma ziet dat de tijd klaar is voor nog meer politieke excuses bijvoorbeeld over het slavernijverleden. Toch hoopt de de sociaal wetenschapper vooral dat het niet alleen bij excuses blijft voor het verleden, maar dat er meer discussie wordt gevoerd over de betekenis van het sorry-zeggen. “We moeten nadenken over: welk moreel kader vinden wij belangrijk en welke waarden vinden wij op dit moment belangrijk, wat voor samenleving willen wij zijn.”