
Ralf Bodelier. Column Financieele Dagblad, 21 augustus 2021
Volgende maand is het weer zover. Dan herdenken we de aanslagen van 9/11, de grootste terroristische aanslag in de geschiedenis. In een klap werden 3001 mensen vermoord. Dat is, uiteraard, exclusief de terroristen.
De gevolgen waren vreselijk. Hoewel vijftien van de negentien kapers uit Saudi-Arabië kwamen, vielen de VS Afghanistan en Irak binnen. Het werd hun duurste oorlog ooit. Gaven de Amerikanen aan de Tweede Wereldoorlog, omgerekend naar vandaag, rond de 4000 miljard dollar uit, de oorlog tegen het terrorisme kostte hen 5600 miljard dollar.
En hij bracht niets dan ellende. Van Yemen tot Nigeria zijn de gevolgen voelbaar. Naar schatting verloren in de ‘war on terror’ rond de 800 duizend mensen het leven, terwijl tussen 37 en 59 miljoen mensen op de vlucht sloegen. Het Midden-Oosten ligt al jaren uit het lood, Afghanistan is weer terug bij af, de radicale islam kreeg de wind in de zeilen en het wereldwijde terrorisme nam fors toe.
Dat is allemaal slecht nieuws. Doorgaans laat ik dat over aan de collega’s die de rest van de journaals en de kranten vullen. Deze column heet Anderzijds. En ditmaal is het goede nieuws dat de huidige terrorismegolf over zijn piek heen lijkt te zijn. Zowel het aantal aanslagen als het aantal slachtoffers is alweer jaren aan het dalen. Dieptepunt was 2014 met 45 duizend terrorismedoden wereldwijd. In 2020 stond de teller op 14 duizend. De meeste slachtoffers vallen nog steeds in de wereld van de Islam en zijn dan ook moslims. In West-Europa was het aantal slachtoffers überhaupt laag. Het islamistisch terrorisme van 2003 tot 2018 haalde het bij lange na niet bij dat van 1970 tot 1989, de jaren van de ETA, de RAF en de IRA.
Ik weet het: we kunnen ons dat haast niet voorstellen. Maar elke aanslag, hoe klein ook, krijgt extreem veel aandacht in de media. Onderzoek laat zien dat een terroristische aanslag 4000 keer meer kans maakt om de media te halen dan een verkeersongeval met hetzelfde aantal slachtoffers. Geen wonder dat we geneigd zijn het terrorisme te overschatten. Geen wonder ook dat we geneigd zijn tot overreactie.
Volgende week pik ik op deze plek mijn ‘omgekeerde kruistocht’ Jeruzalem-Bouillon weer op.