Podcasts ‘Op omgekeerde kruistocht’

Date: 1 april 2020

In 2020 loop ik van Jeruzalem in Israël naar Bouillon in België. Het is dezelfde route die Godfried van Bouillon 900 jaar geleden aflegde tijdens de Eerste Kruistocht. Ik loop hem echter in omgekeerde richting. Godfried ging met het zwaard en duizenden manschappen, Ik loop alleen, met laptop en microfoon. Elke twee weken maak ik een Podcast voor Omroep Tilburg. Alle Podcasts staan ook op Spotify.

In mijn vierde (nog te publiceren) Podcast loop ik dwars door de Libanese hoofdstad Beirut. Ik start in het zuiden van de stad, in het door Hezbollah bestuurde deel en wel in het vluchtelingenkamp Burj El Barashjne. Vervolgens loop ik via de oude Green Line naar het noorden van de stad. In de burgeroorlog (1975-1990) spleet de Green Line Libanon in twee delen. Via het Martelarenplein waar fel wordt gedemonstreerd tegen de corruptie en de economische stagnatie, beland ik in het luxe winkelparadijs de Beirut Soeks.


In mijn derde Podcast wandel ik aan de noord- en zuidkant van de muur die Cyprus sinds 1974 verdeelt in een volledig islamitisch en een volledig christelijk deel. Gaandeweg vraag ik me af of het verschil tussen beide groepen wel zo groot is. Het gebruik van alcohol en varkensvlees is bij de moslims in elk geval niet minder als bij de christenen. Na een hilarisch gesprek met baklava-verkoopster Rabia, constateert ik evenwel dat de muur gewoon moet blijven staan.


In mijn tweede Podcast kijk ik terug op de eerste 300 kilometer van mijn wandeling.
Nog één keer keer ik terug naar Jeruzalem. Nu loop ik naar de stad vanuit Ramallah op de Palestijnse Westbank.
Het is een voettocht langs de zwartgeblakerde Muur, door het Qalandya vluchtelingenkamp en uiteindelijk over de zwaarbewaakte grens met Israël.
Halverwege ontmoet ik Hassan, een jonge koffieverkoper. Hassan werd door een Israëlische militair dwars door zijn buik geschoten omdat hij hem verzocht voor zijn koffie te betalen.


In mijn eerste Podcast wandel ik van Jeruzalem naar het noorden van Israël, de grens met Libanon.
Ik mijmer over de vraag waar ik in godsnaam aan begonnen ben. Volgend jaar word ik 60 en nu heb ik 4500 kilometer voor de boeg. 4500 kilometer dwars door de anarchie in Libanon, de bergen van Turkije en de hitte van de Balkan. Had ik niet beter thuis, in Tilburg kunnen blijven?
En ik verwonder me over de soepelheid waarmee in het Arabische dorp Abu Gosh de islamitische bevolking en een katholieke kloostergemeenschap met elkaar omgaan.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php