
Ralf Bodelier, Financieele Dagblad, 29 januari 2021
Stromae is terug. De Belgisch-Rwandese zanger scoorde rond 2013 verrukkelijke hits – Papaoutai, Formidable en Alors on Danse– en raakte vervolgens uit beeld. Onlangs liet hij op Belgische en Franse tv-zenders weten dat hij leed onder depressies en burn-outs. Bovendien vertelde Stromae dat hij had overwogen om zelfmoord te plegen.
Over zelfdoding gaat ook zijn nieuwe hit L’enfer. Een lied over alleen zijn, over gedachten die hem ‘door de hel’ voeren en over de laatste deur. ‘Ik heb een paar keer zelfmoord overwogen en ik ben er niet trots op’. Stromae’s bekentenis komt op een moment dat ons CBS cijfers presenteert over de stijging van zelfdoding onder jongeren. Bij ouderen nam het aantal zelfdodingen af.
In Nederland stierven vorig jaar 1850 mensen door zelfdoding. Dat zijn 10,5 op de 100.000 Nederlanders. Dat was exact hetzelfde percentage als in 1958. In de tussenliggende jaren zaten we daar soms enigszins onder, soms weer wat boven. Maar veel veranderde er niet. In Nederland slagen we er maar niet in om meer mensen voor zelfdoding te behoeden.
Wereldwijd is dat anders. Elk jaar slaan weliswaar nog 800.000 mensen de hand aan zichzelf, toch nam het aantal zelfdodingen sinds 2000 met een kwart af. Uit deze daling kun je van alles aflezen. Bijvoorbeeld dat er minder middelen voorhanden zijn om zelfmoord mee te plegen, zoals jachtgeweren of jerrycans vol landbouwgif. Vanzelfsprekend wijst de afnemende zelfmoord vooral op toenemend welzijn. Gelukkige mensen willen doorgaans niet dood.
In die afnemende cijfers doet één land het bijzonder goed. En dat is Japan. Aan het begin van deze eeuw had het land een van de hoogste zelfmoordcijfers ter wereld. Een krachtig stappenplan van de Japanse overheid uit 2007 duwde het aantal zelfdodingen met bijna twee-derde terug. In die aanpak bleken openheid en praten doorslaggevend. Daarom is het winst dat een wereldster als Stromae nu openlijk over zelfdoding spreekt.
Willen we ook in Nederland de cijfers omlaag brengen, dan kan dat niet anders dan door er veel meer en veel vaker over te spreken. Terecht eindigen stukjes als deze met ‘praten over zelfmoord helpt’. ‘Dat kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.’