Ralf Bodelier, Financieele Dagblad, 26 februari 2022
In 2013 presenteerde de Maastrichtse hoogleraar en ondernemer Mark Post zijn eerste gekweekte hamburger. In een petrischaaltje had hij een stamcel van een koe opgekweekt tot echt vlees en in Londen werd het schijfje gebakken. De wereldpers stond er bovenop en meldde dat de burger maar liefst 200 duizend euro kostte. Wie een hapje mocht proeven, vond hem lekker. Okay, hij miste nog wat vet, maar was ook zachter dan een gewone hamburger. Post waarschuwde dat het nog wel even zou duren voordat de hamburger tegen een redelijke prijs in de schappen zou liggen.
De voordelen van kweekvlees zijn evident. De reguliere vleesindustrie gebruikt maar liefst dertig procent van het aardoppervlak om voedsel te verbouwen voor koeien, varkens en kippen. Ze is verantwoordelijk voor 14 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2 en 40 procent van alle methaan. En dan is er nog het onvermijdelijke dierenleed.
Waarschijnlijk is kweekvlees het enige alternatief voor de verstokte vleeseter, gruwend van Kipstuckjes of Vegaburgers uit soja of bonen. Hoe meer vlees door kweekvlees wordt vervangen, hoe beter het is voor dier en milieu.
Dat was in 2013. Toen werd het stil. Ja, Mark Post richtte samen met voedseltechnoloog Peter Verstrate Mosa Meat op. Maar anno 2022 ligt nog geen gram ‘cultured meat’ in de schappen. In Singapore is dat anders. Daar wordt het al gegeten. Waarschijnlijk komt het ook snel op de markt in China en de VS. En Europa?
‘Hier moet het nog door de wet- en regelgeving van de Europese Unie’, zegt Robert E. Jones, president van ‘Cellular Agriculture Europe’. Dat is een netwerk waarin Mosa Meat optrekt met twaalf andere producenten van kweekvlees. Jones verwacht dat de EU er zo’n twee jaar over zal doen. ‘Maar dan hebben we wel kweekvlees dat wereldwijd voldoet aan de hoogste standaarden.’
Inmiddels haalde Mosa Meat 74 miljoen euro op voor een productiefaciliteit in Maastricht. Over enkele jaren zal deze restaurants voorzien van luxe hamburgers. Ongetwijfeld zal de productie dan worden opgeschaald en zullen de prijzen verder dalen. Want dát kweekvlees een flinke hap uit het vleesaanbod zal nemen, daar twijfelt in Maastricht helemaal niemand over.