Lezing: Waarom we optimistisch mogen zijn (ondanks alle ellende)

Date: 15 februari 2023

In ‘waarom we optimistisch mogen zijn’ gaat Dr. Ralf Bodelier met zijn gasten in gesprek over de bemoedigende vooruitgang die we wereldwijd boeken en die we maar amper terugzien in de media. Hij buigt zich over de vraag waarom we vaak zo pessimistisch zijn en hoe we dat kunnen veranderen.

‘Wie vaak naar het journaal kijkt of dagelijks de krant leest, zal het niet geloven. De coronapandemie ligt nog maar net achter ons, vandaag is er oorlog in Ethiopië en Oekraïne, en er blijft dramatische armoede in Niger en Congo. En toch wordt onze wereld met de dag beter. Wij lijken zelfs betere mensen te worden’, zegt Bodelier, betrokken bij The Curious Cosmopolitan, een organisatie van onderzoekers en journalisten die Nederlanders wil inspireren met vooruitgang.

‘Niet alleen het leven in Nederland wordt beter. Ook wereldwijd boeken we enorme vooruitgang. We worden gezonder, ouder, slimmer, aardiger en toleranter. Het aantal oorlogsslachtoffers neemt wereldwijd af. We lijden minder pijn, we worden minder vaak bestolen, beroofd of erger. Bovendien is ons leven comfortabeler dan ooit tevoren. Dat alles blijkt uit harde cijfers, verzameld door duizenden instanties wereldwijd en samengebracht door de Verenigde Naties.’

Zelfs over klimaatverandering valt niet alleen slecht nieuws te melden. ‘Hoewel er meer stormen, droogtes, hittegolven en overstromingen komen, kunnen we ons er beter tegen beschermen. In de jaren ’20 van de vorige eeuw stierven jaarlijks een half miljoen mensen aan het klimaat. In 2021 waren het er nog geen tienduizend. En dat terwijl de wereldbevolking enorm toenam.’

Het lijkt er zelfs op, zegt Ralf Bodelier, dat we betere mensen geworden zijn. In 1906 stuurden Duitsers nog trotse ansichtkaarten uit hun kolonie Namibië, met daarop gruwelijke foto’s van de genocide die ze aanrichtten onder 60 duizend leden van de Heherostam. Toen IS honderd jaar later in Syrië hetzelfde deed, werd er wereldwijd met afschuw op gereageerd. De wereld wordt niet slechter. Integendeel. Hij líjkt slechter omdat we onze lat steeds hoger leggen.

Bodelier wijst erop dat die vooruitgang niet uit de lucht komt vallen. ‘Dat gebeurt omdat miljoenen mensen dag in, dag uit, werken aan een betere wereld. Van mantelzorgers tot politici, van ondernemers tot milieuactivisten. Willen we ons in blijven zetten voor een betere wereld, dan is het nodig om onszelf te inspireren met de vooruitgang die we dagelijks boeken.’

Dr. Ralf Bodelier (1961) studeerde geschiedenis en theologie. Hij promoveerde als filosoof en werkt als journalist en onderzoeker veelvuldig in Afrika en het Midden-Oosten. Hij publiceerde elf boeken over uiteenlopende onderwerpen met daarin één rode lijn: hoe mensen overal ter wereld bezig zijn hun leven te verbeteren. In 2020/21 liep hij van Jeruzalem naar Bouillon, de Eerste Kruistocht in omgekeerde richting.

3 Responses

 1. Jean Paul Hekkelman schreef:

  Beste meneer Bodelier, Ik las in een krantenartikel dat u voorstander bent van genetische manipulatie in onze voedselproductie. Zou u een keer een debat willen voeren? Ik ben zwaar tegen de manipulatie, dus dat kan een interessante avond worden.

  Ik ben in afwachting van uw antwoord.

  MVG Jean Paul Hekkelman

  • Ralf Bodelier schreef:

   Beste meneer Hekkelman, dat lijkt me een uitstekend idee. Komt u maar met een voorstel rond plaats en tijd. Vriendelijke groeten van Ralf

 2. Joris schreef:

  Beste Ralf,

  Het is ondertussen 2015. Bent u nog steeds optimistisch? Mocht dat zo zijn dan is een optreden tijdens een Denkstof Lezing + Gesprek wellicht een goed idee.
  Kunt u mij laten weten of u daarvoor beschikbaar bent en waar wij rekening mee moeten houden in verband met de kosten.

  Een Denkvoer bijeenkomst bestaat altijd uit een lezing van 30-40 minuten, gevolgd door een break/maaltijd waarin de deelnemers met elkaar spreken over de ontvangen inhoud en samen hun vragen formuleren. Daarna is het tijd voor vragen stellen. In totaal neemt dit proces ongeveer twee en een half uur in beslag.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php