@FD10 Hartstochtelijk tegen het gajes

Date: 25 april 2020

Syrische vluchtelingen verkopen koffie in Beiroet, maart 2020

Niets, maar dan ook helemaal niets, zo bezweren ze, heeft dit gajes met de islam te maken. Het falderappes kent de islam niet en leest de Koran noch de Hadith. Ze misbruiken de islam voor hun eigen politieke, criminele of persoonlijke doeleinden. Ware moslims verafschuwen geweld en behandelen hun medemensen met barmhartigheid. De islam is de godsdienst van de vrede.

Financieel Dagblad 25 april 2020

Niets, maar dan ook helemaal niets, moeten ze hebben van IS, Al Qaida, Boko Haram en al die andere griezelclubs die ons nu al jaren uit de slaap houden. De moslims die ik hier in Libanon spreek, hameren erop dat ze deze extremisten afschuwelijk vinden.

Dat alles zeggen ze niet alleen tegen mij. Hun afschuw van extremisme blijkt ook uit onderzoek van PEW Research. Een volle honderd procent van alle Libanezen keurt het denken en doen van clubs als Islamitische Staat volledig af.

Hoe graag zou ik hen willen geloven. Gemakkelijk is dat bepaald niet. Drie van de vier grote oorlogen van dit moment worden uitgevochten in islamitische landen: in Afghanistan, Syrië en Yemen. [Nummer vier is de drugsoorlog in het christelijke Mexico.] Van de 26 landen die de doodstraf anno 2020 uitvoeren, is de helft islamitisch. Van de 31 organisaties die door de Europese Unie als ‘terroristisch’ worden aangemerkt, komen er 26 uit een land waarvan de meerderheid uit moslims bestaat.

Degenen die de islam zien als een religie van geweld en wreedheid, hebben dus een punt. En de moslims die tegenover me zitten en me trakteren op thee met baklava, die weten dat best. Waarom dan toch dat gehamer op de islam als godsdienst van de vrede? Het meest voor de hand liggende antwoord is dat zij er oprecht in geloven. Deze moslims leiden een geweldloos leven, verwelkomen mij met open armen ze kunnen zich domweg niet voorstellen dat een moslim anders zou handelen; laat staan dat ze zélf ooit geweld zouden gebruiken.

Hun verontwaardiging neemt me voor hen in. Mijn Libanese gesprekspartners willen zo graag dat dé islam een religie is van vrede en barmhartigheid, dat hún islam dat ook is. Terwijl al onze aandacht uitgaat naar het gajes, is het deze overgrote meerderheid van de moslims die de islam werkelijk gestalte geven.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php