Lezing: Op omgekeerde kruistocht. Lopend van Jeruzalem naar Bouillon

Date: 15 februari 2023

Al-Qualamoun, Libanon. Februari 2020

Niet meer dan één jaar dacht schrijver, theoloog en filosoof dr. Ralf Bodelier uit te trekken voor zijn lange wandeling van Jeruzalem naar Bouillon. Het werden er twee. De coronajaren 2020 en 2021 waren dan ook niet de meest geschikte om meer dan 4000 kilometer dwars door het Midden-Oosten, Turkije, de Balkan en de Duitstalige wereld te lopen.

Twee jaar wandelen. Of was het een pelgrimage? Bodelier zelf spreekt over een ‘Omgekeerde Kruistocht’. Hij liep immers, in omgekeerde richting, dezelfde route die Godfried van Bouillon van 1096 tot 1099 aflegde als leider van de eerste kruistocht. Maar terwijl Godfried met tienduizenden soldaten naar het Oosten trok en terwijl tijdens zijn tocht 1,5 miljoen mensen omkwamen, liep Bodelier met niet meer dan een rugzak, een laptop en een onstilbare honger naar nieuwe ideeën.

Over zijn ervaringen deed hij wekelijks verslag voor het Financieele Dagblad en de Groene Amsterdammer. En vanzelfsprekend is er nu een lezing. Een spannend, avondvullend verhaal van een geboren verteller. Vol nieuwe inzichten, opgedaan in talloze gesprekken, in Israël en op de Westbank, in Turkije en het nog steeds door oorlog getekende oosten van Kroatië.

Voor meer informatie: ralf.bodelier@gmail.com

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php