Nieuwe Abdijsessies ‘Het gaat beter met de wereld dan je denkt’ & ‘Van Heksenjacht tot homohuwelijk’

Date: 12 december 2022

Abdijsessie Berne, september 2021

Fake News, populisme, bevolkingsgroei, klimaatverandering, rondwarende virussen… Nieuws- en sociale media vertellen ons dagelijks over de uitdagingen waar de wereld voor staat. Hoe wapen je je tegen de eindeloze stroom zorgwekkende berichten? Hoe zorg je dat je jezelf en mensen om je heen blijft inspireren met hoop, daadkracht en vertrouwen?  

Tijdens 48-uurs Abdijsessie in een Brabants of Limburgs klooster word je opgeladen met een optimistisch en daadkrachtig wereldbeeld. Je leert om mondiale problemen en oplossingen in een breed historisch perspectief te zien en hoe de media onze blik op de werkelijkheid vormgeven. Na afloop weet je hoe je je inspiratie en nieuwe inzichten over kunt brengen op publiek, collega’s, leerlingen of partners.

Kloosters en abdijen

De Abdijsessies vinden plaats in meerdere kloosters. Soms zijn we te gast bij ‘Regina Carmeli’, het klooster van de Zusters Karmelietessen in Sittard. Soms verblijven we bij de Cisterciënzer-monniken van de Trappistenabdij Koningshoeven in Tilburg. Al evenzeer voelen we ons thuis in de Abdij van Berne van de broeders Norbertijnen in Heeswijk Dinther.

Abdijsessie 1: het gaat beter met de wereld dan je denkt

In deze sessie buigen we ons eerst over de data rond vooruitgang. We tonen aan dat de wereld er op tal van thema’s fors op vooruit is gegaan. Onze levensverwachting blijft maar stijgen, we lossen het ene milieuprobleem na het andere op en zetten -in rijke landen- inmiddels interessante stappen richting herstel van onze biodiversiteit en minder uitstoot van CO2.
Vervolgens buigen we ons over de vraag waar ons sombere beeld van de wereld vandaan komt en analyseren de rol van de media. We eindigen met een onderzoek naar onze waarden. Want spreken over vooruitgang is ook spreken over wat we belangrijk vinden. Wat zijn onze waarden en hoe communiceren we met mensen die anders in de discussie staan?
In deze Abdijsessie besteden we ook aandacht aan onze omgeving. Hoe ziet het kloosterleven eruit en wat betekent het om in een klooster te leven?

Abdijsessie 2: Van heksenjacht tot homohuwelijk

In deze Abdijsessie verleggen we onze aandacht naar onze veranderende ideeën over maatschappelijke thema’s als mensenrechten, homoseksualiteit, veiligheid en geweld, We leggen de morele lat steeds hoger.
In 1990 betekende ‘een veilige omgeving’ dat je gevrijwaard werd van overvallers en messentrekkers. Vandaag betekent ‘een veilige omgeving’ dat je ook gevrijwaard bent van pesten of onwelgevallige meningen.
We laten de drijfveren achter deze verschuiving zien en verkennen veranderingen in het morele denken van onszelf en mensen om ons heen. En we proberen de tegenkrachten te begrijpen –zoals in het Rusland van Putin– die deze vooruitgang teniet willen doen.

Het gaat beter met de wereld dan je denkt in 2023
W0ensdag 8 februari tot vrijdag 10 februari 2023, Abdij van Koningshoeven, Tilburg
Woensdag 29 november tot vrijdag 1 december 2023, Abdij van Koningshoeven, Tilburg

Van heksenjacht tot homohuwelijk in 2023
Maandag 9 januari tot woensdag 11 januari 2023, Abdij van Berne, Heeswijk Dinther
Maandag 20 november tot woensdag 22 november 2023, Abdij van Berne, Heeswijk Dinther

Programma

De 48-uurs Abdijsessies beginnen rond 15.00 uur ’s middags en eindigen twee dagen later, wederom rond 15.00 uur ’s middags. Ze bestaan uit meerdere minicolleges, inspiratiesessies, gesprekken, korte wandelingen, film, avondmaaltijden, ontbijt, lunch, koffie en, natuurlijk, abdijbiertjes. De groepen bestaan uit ongeveer twaalf personen. Uit respect voor de gastvrijheid van de religieuzen nemen we deel aan enkele vieringen.

Prijs en aanmelden

Meedoen aan de Abdijsessies kost 575 euro all in, Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Ralf@CuriCos.nl of door te bellen met Ralf Bodelier op 06 418 173 72

Leer veel meer over de Abdijsessies, bekijk de foto’s en lees de recensies op www.curicos.nl

Broeders Trappisten, Koningshoeven Tilburg

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php