Klimaatcrisis? Vooralsnog gaat het beter

Date: 8 januari 2022

Ralf Bodelier, Financieele Dagblad, 8 januari 2022

De afgelopen twee jaar werden 288 miljoen mensen ziek van Covid 19. 5,5 miljoen van hen overleefden het virus niet. Met recht spreken we over een crisis.

Die term zouden we ook moeten gebruiken voor de 10 miljoen mensen die jaarlijks tuberculose oplopen. De afgelopen twee jaar overleden 3 miljoen van hen. Ook de 800 miljoen mensen die honger lijden, zijn in crisis. 18 miljoen mannen, vrouwen en kinderen stierven de afgelopen twee jaar aan honger en ondervoeding. Bij corona, tbc en honger gaat om concrete mensen die ziek worden, doodgaan en hun nabestaanden in wanhoop achterlaten. Toch spreken we nooit over een tuberculosecrisis of hongercrisis. En dat is, laten we zeggen, opmerkelijk.

Wel hebben we het over een klimaatcrisis. En dat is al even opmerkelijk. Want jaar in, jaar uit sterven niet méér maar mínder mensen als gevolg van het klimaat. Honderd jaar geleden verloren, jaarlijks en wereldwijd, nog rond de 450 duizend mensen het leven door overstromingen, stormen, droogte of hittegolven. Vervolgens zette een gestage daling in.

Vijftig jaar geleden stierven nog tegen de 50 duizend mensen als gevolg van het klimaat. De cijfers uit 2021 lijken niet boven de zevenduizend uit te komen. Dat is 0,01 procent van de 55 miljoen mensen die jaarlijks het leven verliezen. Maar terwijl slachtoffers van bosbranden of overstromingen de voorpagina’s halen, horen we vrijwel niets over het stille sterven van de overige 99,99 procent.

Verreken je die gigantische daling van het aantal klimaatdoden met de al net zo gigantische stijging van de wereldbevolking, dan daalde het percentage klimaatslachtoffers in de afgelopen eeuw met 99 procent. En dit alles gebeurde ondanks de vuurzeeën van Griekenland en Australië, de droogte in Californië en Spanje en de overstromingen in Limburg en het dal van de Ahr.

Corona, tuberculose, malaria. Extreme armoede en honger. Dáár zou de meeste aandacht naar uit moeten gaan. Ook klimaatproblemen kunnen uitdraaien op een crisis. Want dat de temperatuur oploopt, staat niet ter discussie. Maar vooralsnog blijken wij, mensen, uitstekend in staat om ons aan het klimaat aan te passen. Ook wanneer het verandert.

Bron grafiek: Indur M. Goklany. Klimaatverandering. Is het wel zo erg? Over perceptie en realiteit. www.clintel.nl

One Response

  1. Friesland Nieuws schreef:

    Als je kijkt naar al die miljardairs, zoals Elon Musk, vind ik het bizar dat er nog steeds zo veel armoede en honger is. Dat zou toch eigenlijk nu wel eens opgelost moeten worden. Een gekke situatie. Ik zie dat we praten over reizen naar Mars, maar niet over de honger eens oplossen..

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php