‘Laat kinderen zien dat de wereld vooruitgaat’

Date: 30 januari 2024

Filosoof en journalist Ralf Bodelier is een hartstochtelijk verdediger van een realistische levenshouding. Want anders dan je zou verwachten, leidt juist realisme tot een bemoedigende blik op onze wereld.  ‘Ja, wij, mensen veroorzaken zonder meer problemen; maar wij maken de wereld ook rijker, veiliger, kleurrijker en interessanter.’

Door Marijke Verduijn

Op veel terreinen boeken we onmiskenbaar vooruitgang, maar we lijken dat steeds minder zien’, zegt Bodelier. ‘Veel jongeren hebben zo’n somber beeld van onze wereld dat ze zelfs twijfelen of ze wel kinderen moeten krijgen. Dat is erg, want zij moeten het leven nog aangaan.
Het is ook niet realistisch, want we spannen ons al heel lang in om de wereld tot een betere plek te maken. En dat lukt veel beter dan we doorgaans denken.

Waar denk je dan aan?
Dan denk ik aan armoede, honger en kindersterfte, die wereldwijd sterk zijn gedaald. Of aan de emancipatie van vrouwen en seksuele minderheden, die juist sterk is toegenomen. Aan de uitstoot van CO2, die in de westerse wereld snel afneemt en waarvan experts denken dat die in 2027 ook wereldwijd gaat dalen.
Er vallen ook steeds minder doden door het klimaat. Toen we in 1924 nog met 2 miljard mensen waren, eisten stormen, droogte, overstromingen en hittegolven jaarlijks zo’n 400.000 doden. In 2023 waren we met 8 miljard mensen en stierven nog geen 10.000 mensen ‘aan het klimaat’. Wanneer je die cijfers met elkaar verrekent, komt je op een daling van 98 procent…

Lees hier verder voor het hele interview met Ralf Bodelier door Marijke Verduijn voor ‘Zin in opvoeding’.


Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php