Nieuw: Kosmopolieten. Grote filosofen over een betere wereld voor iedereen

Date: 8 december 2019

Kosmopolitisme – wereldburgerschap – lijkt een antwoord op grote en wereldwijde problemen als armoede, migratie en klimaatverandering. Kosmopolitisme kan ook een antwoord zijn op populistisch nationalisme en religieus fundamentalisme.

In dit boek ontrafelt Ralf Bodelier het kosmopolitische denken sinds de klassieke oudheid. Dat doet hij door grote kosmopolieten te vragen wat hun denken kan betekenen voor Grace Phiri, een extreem arme vrouw in het hedendaagse Malawi.

In boeiende essays neemt hij zijn lezers mee door het kosmopolitisme van Griekse cynici, Romeinse stoïcijnen, het 18de-eeuwse verlichtingsdenken, het 20ste-eeuwse joodse humanisme en het 21ste-eeuwse sociaalliberalisme.

De auteur constateert dat het kosmopolitisme niet alleen inspirerend en veelkleurig is, maar ook problematisch en tegenstrijdig. Zelf twijfelt hij of hij zich kosmopoliet kan noemen. En tóch pleit hij ervoor het wereldburgerschap niet af te schrijven. We moeten het beter doordenken en vooral praktisch toepasbaar maken. Wie over fundamentalisme en populisme spreken wil, kan over het kosmopolitisme niet zwijgen.

Bestel direct bij uitgeverij Gompel&Svacina €29,90

“Ralf Bodelier schreef een nieuw mondiaal kompas dat we moeten volgen. Er is geen alternatief.”

Prof. dr. Dirk Verhofstadt, Universiteit Gent

“Dit is een heel mooi boek. Je kunt bijna niet stoppen met lezen, zo onderhoudend is de tekst. Vol met belangwekkende observaties en een zeer dwingende vorm van betoog.”

Prof. dr. Paul Cliteur, Universiteit van Leiden

“Buitengewoon aantrekkelijk geschreven. Vol mooie ideeën en praktische toepassingen. Verdient navolging van andere wetenschappers die zich bevinden op thema’s rond ontwikkeling en veiligheid.”

Prof. dr. Rianne Letschert, Rector Magnificus Universiteit Maastricht

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php