Condooms & de Summer of Love

Date: 22 mei 2021

Ralf Bodelier, Financieel Dagblad. 22 mei 2021

Aangenomen dat het warm wordt, dat er geen mutaties uit Tadzjikistan overwaaien en alles weer open gaat, wel, dan krijgen we een Summer of Love. Na anderhalf jaar knuffelloos binnen zitten, beloven trendwatchers dat we de teugels laten varen, zoals we dat sinds 1967 niet meer hebben gedaan.

Mogen we dan ook een geboortegolfje tegemoet zien? Of, wat minder vrolijk: mogen we dan ook een golf aan geslachtsziekten verwachten? Beide zijn mogelijk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn nu al zo’n 80 miljoen zwangerschappen per jaar ongewild, althans ongepland. Ook lopen 370 miljoen mensen jaarlijks een geslachtsziekte op. Het had nog veel erger kunnen zijn. Jaarlijks worden zo’n 30 miljard condooms verkocht. Sinds 1990 voorkwamen zij zeker 45 miljoen infecties met HIV.

Het goede oude condoom, dat al sinds de oudheid wordt gebruikt, blijft het belangrijkste instrument om zwangerschappen en geslachtsziekten te vermijden. Ooit was het een simpel zakje, gemaakt uit de blaas van een geit of koe. Het moderne latex-condoom is een wonder van hightech. Wanneer het goed wordt omgestroopt, verhindert het voor meer dan 95 procent de overdracht van HIV. We zouden het alleen nog veel vaker moeten gebruiken. 370 miljoen geslachtsziekten per jaar zijn er 370 miljoen teveel, zelfs al vallen de meeste geslachtsziekten nu goed te behandelen.

Dat condooms nog te weinig worden gebruikt, heeft zo zijn oorzaken. 4 procent van alle mensen is allergisch voor latex. Met een condoom ervaren we minder genot van vlees op vlees. In opperste staat zijn nogal wat piemels centimeters langer dan het standaardcondoom van 18 centimeter. Er blijft een klein kansje dat een latex-condoom scheurt. Bovendien zijn die dingen aan de droge kant, waardoor er doorlopend smeermiddel bij moet.

Condoommakers zitten dan ook niet stil. Rondstruinen op internet leert dat ze condooms ontwikkelen die sterker, dunner en soepeler zijn dan het traditionele condoom. Ze beloven een meer authentieke neukervaring. En ze worden gemaakt van nieuwe materialen als ‘grafeen’, ‘spinifex’ en ‘taaie hydrogel’. Ook aan de lengtes wordt gewerkt. Er zijn al condooms op de markt in tien verschillende maten. De Summer of Love kan van start.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php