“De ene crisis na de andere, maar filosoof Ralf Bodelier blijft optimistisch”

Date: 25 juli 2022

De oorlog in Oekra├»ne, de stikstofcrisis, de klimaatcrisis, de energiecrisis. Er is genoeg om je zorgen over te maken, maar journalist-filosoof Ralf Bodelier wil ons de positieve kant laten zien. Dat er steeds minder mensen omkomen in oorlogen en dat er steeds meer kinderen naar school gaan bijvoorbeeld. Hij schreef er een boek over: ‘Lang leve de mens’. Ralf Bodelier is zondag te gast in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.

Door Arjo Kraak, Omroep Brabant

In zijn boek schetst Ralf Bodelier zijn zorgeloze jeugd in Limburg. De vooruitgang in de jaren ’60 en ’70 waardoor hij naar de MAVO kon, waar zijn grootvaders nog geen andere keuze hadden dan mijnwerker worden. Maar hij schrijft ook over het rapport van de Club van Rome dat een streep door de rekening was. Mensen waren bezig de aarde te plunderen en te vernietigen, zo leerde Ralf als puber.

In het Ruhrgebied in Duitsland zag hij als twintiger hoe dat vernietigen van een landschap eruit zag. Maar hij zag ook de mooie kanten van dat Ruhrgebied. De saamhorigheid van de mensen, de veerkracht van de natuur. Misschien dat daar zijn missie begon. Hij ziet heus wel wat er allemaal niet goed gaat, maar hij ziet ook vooruitgang, door de creativiteit en de intelligentie van mensen. En hij is er rotsvast van overtuigd dat daarmee de grote crises van deze tijd opgelost kunnen worden.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php