@FD16 Stoplichten

Date: 29 augustus 2020

Ralf Bodelier, Financieel Dagblad, 29 augustus 2020

Het boek staat nog ongelezen op mijn e-reader. Maar uit de recensies van Matt Ridley’s bestseller ‘How innovation works’ begrijp ik dat innovaties veel belangrijker zijn dan uitvindingen. Een uitvinding kan briljant zijn, maar hij moet ook worden geproduceerd, vermarkt en verkocht. Innovatoren kunnen dat. Zij zorgen dat de uitvinding betaalbaar wordt, dat consumenten het belang ervan inzien en, uiteindelijk, dat ze hem ook willen hebben of gebruiken.

Maar eerst dit. Na een coronastop van drie maanden, ben ik inmiddels weer op weg voor mijn Omgekeerde Kruistocht van Jeruzalem naar Bouillon. Een tocht die eind 11e eeuw werd afgelegd door Godfried van Bouillon, en die niet alleen aan 1,5 miljoen mensen het leven kostte -een enormiteit op een wereldbevolking van 350 miljoen- maar die ook de verhouding tussen het Oosten en het Westen, de islam en het christendom, structureel verpestte. Afijn, terugwandelend in de voetsporen van Godfried, hoop ik op deze plaats het optimisme en de vooruitgang in beeld te brengen in een voor ons nog steeds onbekend en vaak dreigend deel van de wereld.

En vooruitgang, dat ís innovatie. In het denken, in het openbaar bestuur en natuurlijk in technologie. Zo’n voorbeeld van dat laatste, loop ik nu tegen het lijf in Turkije. Een innovatie, zo simpel en zo geniaal, dat je je afvraagt, waarom je hem zelf niet hebt bedacht. Een vraag die ik me bij zowat elke innovatie stel, maar dat terzijde.

De innovatie is een stoplicht. Of beter, een stoplichtpaal. Bovenaan de paal hangen, zoals het hoort, de ouderwetse drie lampen in rood, oranje en groen. Maar nu is ook de rest van de paal voorzien van licht. Een strook ledlampjes, weggewerkt in de paal, verspringen synchroon met de lampen bovenin van kleur.
Wat een geniale innovatie. Hoe vaak moet ik me in Nederland niet in bochten wringen om door de voorruit naar boven te kijken of ik al weer mag. Hoe vaak zegt mijn vrouw ‘groen’ of ‘groener wordt het niet’. En hier, in Turkije, in deze backyard van Europa, hebben ze zo maar de oplossing gevonden.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php