@FD4 Jodenhaat

Date: 14 maart 2020

Financieel Dagblad 14 maart 2020

Israël, veilig thuisland voor joden. Vergeet het maar. Niet alleen in Europa is het antisemitisme dat leidde tot Auschwitz nooit verdwenen. Ook rondom Israël is het springlevend. Rondreizen, laat staan wónen in Israël, is leven in angst.
In het noorden, net over de grens met Libanon, dreigt Hezbollah. Zo´n 35 duizend, door Iran betaalde en getrainde islamistische strijders beschikken over meer dan 100 duizend raketten, waarmee ze ‘de zionistische entiteit’ hopen te vernietigen. In het oosten, op de Westbank, hangen immense posters van gespierde jonge mannen met machinegeweren. Zij werden de dood in gejaagd door de Al Aqsa Martelarenbrigade. Met hun foto’s hopen de terroristen nieuwe martelaren te werven. Vanuit de Gazastrook in het zuiden dreigt Hamas. Ook zij zijn vastbesloten de joden uit te roeien.

In 2004 trok Israël zich volledig uit de Gazastrook terug. Plots lonkte voor de Gazanen de vrijheid. Een enorme stroom aan ontwikkelingshulp kwam op gang. Wie verwachtte dat zij zich nu zouden richten op de opbouw van hun economie, op fatsoenlijk onderwijs en gezondheidszorg, kwam bedrogen uit. Hoofddoel werd de vernietiging van Israël. Geregeld stuurt Hamas gewapende kinderen over de grens. Het is de bedoeling dat zij door het Israëlische leger worden doodgeschoten. Niets, zo weet Hamas, wekt zoveel internationale verontwaardiging dan joodse soldaten die Palestijnse kinderen doden.

Een maand loop ik hier nu rond. Ook bij mij leeft inmiddels het onbehagen. Hoe bescherm je je tegen zo’n diepgewortelde haat? Toch voel ik ook medelijden. Niet alleen met de Israëli’s die dag-in, dag-uit met dit levensbedreigende antisemitisme moeten leven. Ook met de kinderen in Gaza en op de Westbank die zo rücksichtslos worden opgeofferd. Hebben die jongens en meisjes ooit geleefd? Waren zij ooit verliefd? Droomden zij van vrijheid en geluk? Spraken zij in hun korte levens wel eens met een jood?

Wellicht is er ook goed nieuws. Iran was nog nooit zo geïsoleerd en de Israëlische veiligheidsdiensten zijn sterker dan ooit. In het hele Midden-Oosten neemt de steun voor de radicale islam fors af. Alom slaat de secularisering toe. Moslims worden snel minder religieus. Wie weet zijn de dagen van Hamas en Hezbollah wel geteld.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php