Partos: ‘World’s Best News’ moet Nederland optimistischer stemmen over vooruitgang in ontwikkelingslanden.

Date: 2 januari 2016

Ralf Bodelier

PARTOS: Ralf Bodelier wordt campagneleider World’s Best News [december 2015]
In 2016 moet de campagne ‘The World’s Best News’ Nederland optimistischer gaan stemmen over vooruitgang in ontwikkelingslanden. Hoewel het armste deel van de wereld er vandaag een heel stuk beter voor staat dan 25 jaar geleden, zijn er maar weinig Nederlanders die dat ook weten. Honger, extreme armoede, kinder- en kraamvrouwensterfte, malaria, tbc, bevolkingsgroei, gewapende conflicten, mensenrechten: op al deze terreinen wordt enorme vooruitgang geboekt. Ook al komt uit de media een geheel ander beeld omhoog.

Aansprekende informatie op onverwachte plaatsen moet ertoe leiden dat Nederlanders weer meer vertrouwen krijgen in ontwikkelingssamenwerking. Maar ook dat bedrijven het vaker aandurven om in Afrika te investeren of dat diplomatie en vredesmissies met meer vertrouwen tegemoet worden gezien. Dat vluchtelingen niet worden geassocieerd met besmettelijke ziekten en dat toeristen het wagen om in Zambia of Ethiopië op vakantie te gaan.

Campagneleider van The World’s Best News wordt journalist Ralf Bodelier (1961). Bodelier was docent aan de Fontys Hogeschool voor journalistiek, leidde een debatpodium, had een reisbureau naar Malawi en maakte afgelopen jaar de webdocumentaire www.ndirande.com over ondernemingszin in Afrikaanse slums. In 2012 promoveerde hij op een proefschrift over kosmopolitisch denken.

238f833

Onder zijn leiding zal de World’s Best News (WBN) een vergelijkbare campagne gaan voeren als eerder in gebeurde in Denemarken. Ook de Nederlandse WBN zal nauw samen gaan werken met honderden gemotiveerde partners, variërend van grote en kleine bedrijven, universiteiten en media tot overheid en ontwikkelingsorganisaties. Deze partners zullen een deel van hun publiekscommunicatie gaan larderen met het ‘beste nieuws van de wereld’.

Via melkpakken, bierviltjes of de verpakking van snijbloemen krijgen Nederlanders op de tweede zondag in mei wellicht de volgende boodschap te verwerken: ‘Proficiat met Moederdag. Een prachtige dag om te vieren dat vandaag veruit de meeste vrouwen hun baby veilig ter wereld brengen. Sinds 1990 daalde moedersterfte met bijna vijftig procent.’
In Denemarken werkte het. Het aantal Denen dat positiever ging denken over vooruitgang in ontwikkelingslanden verdubbelde. En het aantal meest somber gestemde Denen nam met driekwart af.

Meer info vind u op www.worldsbestnews.nl.
Neem contact op met Ralf Bodelier via ralf@worldsbestnews.nl of via tel.: 06 41 81 73 72

 

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php