Die oproep deed journalist Ralf Bodelier zondag in het L1 radioprogramma De Stemming.

De helft van alle Limburgers vindt dat de Limburgse identiteit wordt bedreigd, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek van onder andere het Limburgs Museum. Limburgers denken dan aan de streektaal, carnaval, landschap en de Limburgse gezelligheid.

‘Verwateren van cultuur’
Bodelier vindt die zorgen onnodig.”Het slechte nieuws is dat tegenwoordig iedereen, en misschien wel in de hele wereld, klaagt over het verlies van zijn of haar identiteit. Niet alleen de Limburger, ook de Amsterdammer, de Nederlander en de Europeaan. En je gelooft het of niet, ook de Yoruba, de Shona of de Timboekoe. Daar hoor je nu precies hetzelfde als hier. Ze klagen allemaal over het verwateren van taal en cultuur.”

Eigen weg
Die zorgen over het verlies van de eigen identiteit hebben volgens Bodelier alles te maken met de globalisering. Muziek, ideeën en mensen vinden hun weg over de wereld. “Of we het willen of niet, we nemen wereldwijd steeds meer van anderen over. Maar we nemen ook veel niet over, zoals liefde voor vuurwapens van de Amerikanen of het denken over vrouwen en homo’s uit Saoedi Arabië. We nemen alleen over wat we goed vinden.”

Strijd
Bodelier waarschuwt vooral tegen de strijd die met het beschermen van de eigen identiteit gepaard gaat.”Die strijd voer je altijd tegen iemand anders. Dat kan op een relatief milde manier door L1 te dwingen alleen Limburgstalige muziek te draaien. Minder mild door alle grenzen te sluiten en het kan helemaal niet mild, zoals IS het doet, door met veel geweld een identiteit op te leggen.”

Luister hier de hele uitzending van De Stemming terug.