Ralf Bodelier, Financieele Dagblad, 12 februari 2022
In 1972 publiceerde de Club van Rome zijn eerste alarmistische rapport ‘Grenzen aan de groei’. Met name door de snelle bevolkingsgroei zouden onze grondstoffen snel op gaan raken. Alleen door onze economische groei sterk aan banden te leggen, konden we het nog enige tijd uitzingen. Gelukkig deden we het tegenovergestelde. Reden waarom we er vandaag heel wat beter voorstaan dan vijftig jaar geleden
Wie de Club van Rome wél serieus nam, was China. Een hoge Chinese ambtenaar, Song Jian (1931) werkte in die tijd aan de universiteit van Twente. Hij las de rapporten en rekende uit wat de aanstaande schaarste voor China zou betekenen. Het land, zo concludeerde Song, kon alleen overleven wanneer de bevolking werd teruggebracht van een miljard tot minder dan 700 miljoen. Song Jian vertaalde de rapporten van de Club van Rome, zette er frauduleus zijn eigen naam boven en wist partijleider Deng Xiaoping over te halen tot zijn eenkindpolitiek.
Deng schiep een bureaucratie van een half miljoen functionarissen en gaf hun de opdracht het aantal Chinezen fors terug te dringen. Bij alle vrouwen met één kind werd een spiraaltje ingebracht. Vrouwen en mannen met twéé kinderen werden zonder omhaal gesteriliseerd. Vrouwen onder de 23 mochten niet zwanger worden. En vrouwen boven de 23 die zwanger raakten zonder toestemming, werden tot en met de negende maand geaborteerd.
Omdat veel vrouwen hun zwangerschap zo lang mogelijk verborgen hielden, staken de bureaucraten pasgeboren baby’s dood. Moeders die met hun kind probeerden te vluchten, werden door de Chinese politie opgejaagd. Wanneer de agenten de vrouwen niet te pakken kregen, verwoestten ze hun woningen en arresteerden de ouders. Naar schatting aborteerde China alleen al in het jaar 1983 veertien miljoen baby’s. Chinese functionarissen maakten 34 miljoen vrouwen en vier miljoen mannen onvruchtbaar. Niet alleen grossierde de Club van Rome in foute voorspellingen, ze leidde ook tot onvoorstelbare wreedheden.
Bij de start van de Chinese eenkindpolitiek baarden Chinese vrouwen net zoveel kinderen als vrouwen in het vrije Taiwan. Vandaag ligt het geboortecijfer in Taiwan lager dan in China.
Hoi, je bent behoorlijk kritisch naar de club van Rome. Waar komt dat vandaan?
Ben je ook een klimaatontkenner? Hoe denk jij erover?
Groet, Alexander
Hoi Alexander
Tja, waar komt dat vandaan? Feitelijk is mijn kritiek op de Club van Rome een kritiek op de ideologie die zich keert tegen economische groei. Zie onze boeken https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.410252077.html/ecomodernisme/ én https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.427163277.html/meer/ Kern van beide boeken: A. Voor een schoon milieu en het afremmen van de klimaatverandering hebben we onder meer nieuwe technologie nodig en die nieuwe technologie komt alleen tot stand bij economische groei. B. we hebben nog een miljard extreem armen, twee miljard mensen op het randje van extreme armoede, en er komen er nog eens twee miljard mensen bij. Wanneer we iedereen een fatsoenlijk leven willen bieden, kunnen we niet zonder vermeerdering van welvaart.
Groet Ralf