Lezing. Wandelen over beroemde kerkhoven in Wenen en Parijs

Date: 6 november 2017

kapucijnengroeve-21-300x201Ralf Bodelier leidt u rond over beroemde Parijse en Weense kerkhoven.
Dat doet hij ter plekke, in Wenen en Parijs, maar ook bij u thuis tijdens een onderhoudende conference.
In een avondvullend programma trekt u met hem van de massagraven op het Weense Sankt Marxfriedhof, de laatste rustplaats van Mozart, naar de Catacomben in Parijs, waar zes miljoen Fransen botje bij botje liggen opgestapeld.

Wandel mee langs de drie miljoen doden op het Weense Zentralfriedhof, waaronder Beethoven, Schubert en de walsenfamilie Strauss. En trek mee over het Parijse kerkhof Père-Lachaise waar anderhalf miljoen mensen rusten, waaronder  Chopin, Edith Piaf en Karel Appel. Betreedt de laatste rustplaats van Napoleon -de Dôme des Invalides- en die van Voltaire, Rousseau en Victor Hugo – het Pantheon.

‘Wandelen over beroemde kerkhoven in Wenen en Parijs’ is een wandeling door de Europese cultuurgeschiedenis. In 1995 nam Ralf Bodelier het initiatief tot een serie boeken over Europese kerkhoven. Hij voerde de hoofdredactie over het eerste deel,Wandelen over Père-Lachaise, Montmartre en Montparnasse (1996). En hij was medeauteur van De dood moet een Wener zijn. Weense dodenakkers en hun legendarische bewoners (2000. Red: Mirjam Vossen).

‘Wandelen over beroemde kerkhoven in Wenen en Parijs’ is een hilarische vertelling over het verloren hoofd van Joseph Haydn en het gestolen geslachtsdeel van Oscar Wilde. Over de bizarre begrafenisrituelen van de Habsburgers en de macabere fantasieën van de ontwerpers van de Parijse Catacomben.
Hoewel tijdens de lezing tal van jaartallen en grote namen voorbij komen, is de avond voor iedereen goed te volgen. Bodelier legt alles stap voor stap uit en brengt de geschiedenis met simpele voorbeelden tot leven. ‘Wandelen over beroemde kerkhoven in Wenen en Parijs’ is avondvullend, informatief, meeslepend en vooral, bijzonder onderhoudend.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php