Armoede is geen schande voor wie arm is, maar voor wie armoede in stand houdt

Date: 8 oktober 2013

De rijke dame en haar koffer vol goudMet Simone Snakenborg mocht ik voorgaan in de Tilburgse Ekklesia, een kerkgenootschap gemodelleerd naar de Ekklesia van Huub Oosterhuis in Amsterdam.
Dat de Ekklesia me daarvoor vroeg was dapper en gewaagd, want je weet maar nooit wat je binnen haalt met een katholieke atheïst (of atheïstisch katholiek, zo u wilt).
Ik deed mijn best en vond het een bijzondere ervaring. Met onderstaande tekst opende ik de viering. [Ekklesia Tilburg, 29 september 2013]

“Een rijke vrouw staat op het punt te gaan sterven. En ze is bedroefd, want heeft zo hard voor haar geld gewerkt, en liefst zou ze alles het meenemen naar de hemel, aangenomen natuurlijk dat ze daar naartoe zal verhuizen.
Daarom begint ze te bidden en verzoekt ze God om haar rijkdom mee te mogen nemen.
En toevallig komt er een engel voorbij en hoort haar smeekbede. ‘Sorry mevrouw, zegt de engel, daar kunnen we niet aan beginnen, een doodshemd heeft geen zakken, weet u wel’.
Maar de rijke dame houdt aan en vraagt de Engel of hij deze kwestie toch niet even met de Heer zou willen bespreken. Misschien kan hij voor deze ene keer wel een uitzondering maken.
De engel vertrekt, en de dame zet het bidden voort.
Dan keert de engel terug en vertelt de rijke vrouw dat God voor deze ene keer een uitzondering maakt. Zij mag één koffer -maar niet meer- mee naar boven nemen. Vervuld van vreugde zoekt de dame de grootste koffer die zij in huis heeft en vult hem tot het randje met baren goud. Dan zet ze hem naast haar bed en wacht op wat komen gaat.

Niet veel later sterft de rijke dame en arriveert aan de hemelpoort. Sint Petrus doet open, ziet de enorme koffer en zegt, ‘ho, wacht mevrouw. Die kunt u niet mee naar binnen brengen, alleen handbagage.’
De dame legt de Heilige Petrus uit dat ze van God persoonlijk toestemming kreeg en draagt hem op dat even met de Allerhoogste kort te sluiten.
Sint Petrus vraagt haar te wachten. sluit het poortje en sjokt inderdaad naar kantoor om het na te vragen.
Even later komt hij terug en knikt. Ja, u hebt toestemming om een koffer mee te nemen. Maar als poortwachter ben ik toch wel erg benieuwd wat u daarin hebt zitten.
De dame legt haar koffer op de balie en klikt hem open. Een gouden gloed stijgt uit de koffer op nu het hemelse licht over de inhoud schijnt.
De Heilige Petrus kijkt in de koffer en zegt dan teleurgesteld: ‘wat hebt u nu meegebracht? Een koffer vol materiaal om onze straten mee te plaveien?’

Alle verder teksten van deze 29e september vindt u hier: Viering Ekklesia 29 september Simone Snakenborg en Ralf Bodelier

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php