Boek. Bomen hebben wortels. Mensen hebben benen.

Date: 7 februari 2004

bomen-hebben-wortelsDe wereld is op drift. Chinezen smelten Europese petflessen om tot fleecejacks. Malawiaanse automonteurs geven afgedankte taxibusjes uit Korea een nieuw leven. Filippijnse au pairs voeden Amsterdamse kinderen op. Albanese criminelen dwingen Moldavische vrouwen in Antwerpen tot prostitutie. Saoudische terroristen zijn op weg naar New York.

Wereldwijd waren in 1974 rond de 85 miljoen mensen op pad. Als gelukzoeker en koopman. Als vluchteling, predikant, loonwerker of spitsboef. In 2004 zijn dat er 175 miljoen.

In spannende reportages, essays en interviews doet Ralf Bodelier verslag van de moderne volksverhuizing. Hij verkent een wereld die zich geen raad weet met de toenemende mensenstromen. Hij bericht uit Afrika, uit Midden-Europa, uit China, uit het Duitse Roergebied en het Antwerpse Schipperskwartier. Bomen hebben wortels. Mensen hebben benen, is een boek over het intense verlangen méé te doen met de moderne, globaliserende samenleving. En over de diepgewortelde angst voor dezelfde wereld omdat zij geen enkel houvast meer biedt. Over de slopende dynamiek van de constante verandering. En over de wanhopige roep om stilstand en overzicht. Over de wil om uit traditionele verhoudingen te ontsnappen. En over het hardnekkige verzet van deze traditionele verhoudingen om haar mensen te laten gaan.

Bomen hebben wortels. Mensen hebben benen.
Uitgeverij Pepijn
ISBN 90 807574 5 4
208 bladzijden
14,50 euro

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php