De Nwe Liefde Tilburg, op zoek naar een nieuwe taal

Date: 12 juni 2013

nwe-liefdeDenk niet, dat er geen idealisme meer is. Denk niet, dat wij niet meer om onze medemensen geven, dat alles draait om het naakte eigenbelang. Denk niet dat het lot van anderen, onbekend en ver weg, ons niets meer kan schelen. Denk niet dat met de term ‘barmhartigheid’ ook de barmhartigheid zélf verdwenen is.
Op maandag 13 mei 2013, stemde de Tilburgse gemeenteraad in met een campagne van het Wereldpodium tegen de ‘wet strafbaarstelling illegaal verblijf’. Daarmee gaf de gemeenteraad het college van B&W de opdracht om zowel in het parlement, als bij het ministerie van Veiligheid en Justitie protest aan te tekenen. Protest tegen een wet die meer dan 100.000 mensen, die zonder geldig paspoort in Nederland zijn, als criminelen beschouwt, waarna ze zonder pardon in de gevangenis kunnen worden gegooid. Dat het Wereldpodium de gemeenteraad zover kreeg, was te danken aan het feit dat maar liefst 120 Tilburgse organisaties en 44 prominente Tilburgers onze campagne ondersteunden. En dat deden deze 164, nadat ze door 20 vrijwilligers over de campagne werden ingelicht.
Waarom steunden deze organisaties en prominenten de Wereldpodium-campagne? Waarom zetten die vrijwilligers zich in? Wie van hen kende eigenlijk mensen zonder geldige documenten? Wat was hun belang, hun gewin, hun voordeel?
Het antwoord is simpel. Vrijwel niemand kende illegalen. En het draaide niet om eigenbelang. De enige verklaring is medemenselijkheid, of, zoals het vroeger heette: ‘barmhartigheid’.
Zowel de vrijwilligers als de ondertekenaars stelden zich simpelweg voor wat het betekent om je land te ontvluchten en alles achter te laten wat je dierbaar is. Ze stelden zich voor wat het is om jarenlang tussen hoop en angst rond te moeten hangen in asielzoekerscentra. En ze stelden zich voor wat het betekent om dan óók nog eens uit je gezin te worden gehaald en een maandenlange gevangenisstraf te ondergaan, terwijl je geen vlieg kwaad hebt gedaan.
Met negen andere Tilburgse organisaties heeft het Wereldpodium zich inmiddels verbonden in het project De Nwe Liefde Tilburg. De komende maanden gaan we expliciet op zoek naar vormen van eigentijds idealisme. Door middel van lezingen, debatten, filmavonden, toneelvoorstellingen, exposities en opiniestukken hopen we talloze voorbeelden van hedendaagse barmhartigheid boven tafel te halen.
Al is ‘hopen’ geen goede omschrijving, want feitelijk wéten we allang dat de Nwe Liefde bestaat. We willen deze opnieuw zichtbaar maken in een tijd waarin alles lijkt te draaien om eigenbelang. Lijkt, want niets is minder waar. We zijn idealistischer dan we denken.

One Response

  1. r.a.verlinden schreef:

    „Rousseau für alle!“ So lautet das Motto für die kommenden Generationen. D.h., die Frage: Wie sollen Kinder heute wachsen? Wie soll man heute Kinder erziehen über politische- demokratische Tugenden und Menschenrechte? In Quintessens handelt es sich um die Frage: Wer bestimmt die Kriterien der Andragogik?
    R.A.Verlinden vomigen@vomigen.eu

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php