@FD3 Arabische Vooruitgang

Date: 7 maart 2020

Tripoli, Libanon, maart 2020

Financieel Dagblad 7 maart 2020

Het kan natuurlijk toeval zijn, maar wandelend door de Westbank, door het gebied dat formeel onder de controle staat van de Palestijnse Autoriteit, ontmoet ik nogal wat Palestijnen die zeggen de democratie, de rechtstaat, het secularisme, de emancipatie van de vrouw én goede verstandhoudingen met zowel christenen als joden een warm hart toe te dragen. Bovenal zijn zij bijzonder kritisch op hun eigen, Palestijnse overheid. Dat laatste verbaast me nog het meest, want uiteindelijk hebben toch de Israëli’s de touwtjes in handen.

Nu ken ik de behoefte van de meeste mensen om hun gasten niet voor het hoofd te stoten. Palestijnen doen niet anders. Wanneer zo’n gast helemaal uit Nederland komt en vertelt dat hij eerder rondwandelde in Israël, dan ga je hem, alleen al vanuit de traditie van gastvrijheid, niet meteen confronteren met de meest antisemitische, vrouwonvriendelijke en radicale standpunten die je cultuur te bieden heeft.

Toch geloof ik wat ze zeggen. Ook Palestijnen zijn niet gek. Ook zij kijken naar CNN en Aljazeera. Weliswaar houdt Israël Palestina onder de knoet, maar de Palestijnse Autoriteit levert niet. Afval ligt stinkend langs de straten, doorlopend zijn er onderbrekingen in het elektriciteitsnet, het water is maar amper te drinken, de Palestijnse economie ligt al jaren op zijn gat, het onderwijs is slecht en voor fatsoenlijke gezondheidszorg moet je de grens over naar Israël of Jordanië.

Data bevestigen mijn observaties. En die komen van de Arab Barometer. Wanneer de onderzoekers van de Arab Barometer vragen naar de belangrijkste problemen in Palestina, dan wijst driekwart op de belabberde economie. En ook al blijft Israël de grote vijand, toch wijzen vier op de vijf Palestijnen vooral op de enorme corruptie in hun eigen overheid.

Inmiddels staat ook drie kwart van alle Palestijnen afwijzend tegenover élke religieuze invloed in de politiek. Religieuze leiders moeten zich vooral niet bemoeien met verkiezingen of andere politieke kwesties. Negen op de tien zijn fel tegen eerwraak op vrouwen en zestig procent van alle Palestijnen zou het prima vinden wanneer een vrouw hun regering zou leiden. Dat wijkt nog maar amper af van Nederland waar zeventig procent denkt dat mannen niet per se betere leiders zijn dan vrouwen.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php