@FD39 Hoe Wenen zich afkoelt

Date: 9 oktober 2021

Ralf Bodelier. Financieele Dagblad, 9 oktober 2021

Over twee weken voert Oostenrijk het ‘Klimaticket’ in. Voor 1.095 euro per jaar koop je een abonnement op het openbaar vervoer. Omgerekend is dat precies drie euro per dag. Voor dat luttele bedrag reis je niet alleen de hele dag met de metro door Wenen, maar ook de 450 kilometer van Wenen naar Innsbruck. In Nederland betaal je voor onbeperkt reizen 4.380 euro per jaar en dat is vier keer zo veel. Bovendien geldt dat alleen voor de trein en niet voor de metro, bus of tram. Met dat Klimaticket hoopt de Oostenrijkse regering haar bevolking uit de auto en in de trein te krijgen. Ik gok dat dit ook gaat lukken. Het Oostenrijkse openbaar vervoer is sowieso uitstekend georganiseerd en nu ook de prijs nog eens fors daalt, ben je wel gek om in je dure auto te blijven.

Er is meer. Nu is het herfstig in Wenen. Maar de zomer was warm. Desondanks was het niet onaangenaam in de stad. Want Wenen is lommerrijk, vol met parken en tuinen die ook nog eens afgeladen zijn met banken om op het heetst van de dag op weg te dommelen. In de stad staan maar liefst 1100 klassieke drinkfonteinen en watertappunten waar ik, al rondwandelend, doorlopend mijn flesje vul en mijn gezicht afwas.

Nieuw zijn de inmiddels 260 ‘neveldouches’, apparaten die een constante mist aan kleine waterdruppels de lucht in sproeien. Kinderen, ouders met buggy’s en bejaarden achter hun rollators lopen onder deze neveldouches en laten zich afkoelen. De meest imposante douches zijn de Brunnhildes: drie meter hoge metalen kolommen met aan weerszijde fonteintjes om de dorst te lessen. Zodra de temperatuur oploopt tot boven de 30 graden, beginnen de Brunnhildes hun heilzame werk. Zodra de temperatuur zakt, stoppen ze weer. Op de Karlsplatz, een verzamelpunt voor Weense pubers, zet de gemeente op warme dagen een ‘watergordijn’ aan. Dat is een forse brandweerslang vol gaatjes voor jongeren die het wel lekker vinden om zich kletsnat te laten spuiten: de Karlsplatsch. En dan zijn er nog de 111 Weense speeltuinen waar tussen de toestellen fonteinen aan water bruisen. We zouden van Oostenrijk kunnen leren.

Ralf Bodelier is filosoof

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php