‘Bij gelijke geschiktheid liefst een man’

Date: 6 februari 2021

Foto: Doutin, Benin. Johannes Ode, via website The Hungerproject

Ralf Bodelier, Financieel Dagblad, 6 januari 2021

Van de acht Noord-Europese landen hebben er zes een vrouwelijke regeringsleider. In Nederland zijn vrouwen allang in de meerderheid onder artsen, psychologen, leraren schrijvers en in het maatschappelijk werk. Ook in de ambtenarij, de wetenschap en het bedrijfsleven rukken vrouwen op. En dat is niet alleen terecht maar vooral ook erg fijn. Want een samenleving waarin vooral vrouwen de dienst uitmaken, zou wel eens een aangenamere kunnen zijn dan een waar vooral wij, mannen, het voor het zeggen hebben.

Een sector waarin, naar mijn inschatting, vrouwen allang in de meerderheid zijn, is die van ontwikkelingsorganisaties. Nederland telt meer dan honderd professionele ontwikkelingsclubs. Een daarvan is The Hunger Project (THP) ooit opgericht door wijlen countryzanger John Denver. Wie nog steeds denkt dat het in de ontwikkelingssector draait om zielige kindjes, liefst huilend en met vliegjes in het oog; of dat hun werk bestaat uit het aanvoeren van zakken graan, moet nodig eens een kijkje nemen op thehungerproject.nl.

Wereldwijd werkt THP met een half miljoen vrijwilligers. Ze traint en faciliteert 16,5 miljoen extreem armen om zélf uit hun ellende te klimmen. De organisatie hanteert vrolijke slogans als ‘It always seems impossible, until it’s done’ en ‘honger is het grootste oplosbare probleem ter wereld’. Voor een belangrijk deel wordt ze gefinancierd door familiebedrijven, die bij THP ‘investeerders’ heten. ‘Investeerders in het einde van de honger’.

Afijn, geen wonder denk ik dan, dat zo’n even succesvolle als humanitaire en progressieve club al vijftig jaar wordt gerund door vrouwen. Het was dan ook een kleine revolutie toen de dames vorige week en voor het eerst besloten om een man tot algemeen directeur te benoemen. Volgens de selectiecommissie had hij simpelweg de juiste kennis en ervaring om het einde van de honger nabij te brengen. Ook recente vacatures van The Hunger Project melden nu dat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uitgaat naar een man. Zo’n nuchtere stap, naar meer gelijkheid, op eigen initiatief en ver voor de troepen uit, kan alleen maar door vrouwen worden gezet.

Ralf Bodelier schrijver en filosoof

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php