Progressief VOLT geeft links wat te kiezen

Date: 13 februari 2021

Ralf Bodelier, Financieel Dagblad, 13 februari 2021

Volgende week word ik zestig -dank alvast- maar van vallende sneeuw geniet ik als een jochie van zes. Ik werk op zolder en afgelopen zondag kwam er weinig van. Ik bleef maar naar buiten kijken en zag hoe de stad verdween onder een zachte witte deken. Ook de zonnepanelen van de huizen tegenover kleurden wit. Op zaterdag produceerden Nederlandse zonnepanelen 221 MW aan elektriciteit, op zondag waren het er nog maar 41 MW.

Van zonne-energie moesten we het afgelopen zondag dus niet hebben. Gelukkig waaide het, anders waren we weer volledig teruggevallen op de oude vertrouwde mix van biomassa, gas, kolen en een beetje kernenergie. Zoals we ook in windstille nachten of dagen van ‘dunkelflaute’ terugvallen op CO2-uitstotende energiebronnen; met kernenergie uit Borssele als CO2-vrije uitzondering.

Kernenergie blijft de witte raaf in de mix van weersonafhankelijke energie. Vijf jaar geleden had niemand het er nog over. Inmiddels dringt het besef door dat windturbines en zonneweiden niet zonder een energiebron kunnen die ook levert wanneer de wind niet waait en de zon niet schijnt.
Anderhalve eeuw lang was dat fossiele energie. Nu we daarvan af willen, is dat kernenergie. Niet alleen is atoomstroom CO2-vrij, ze is ook veilig en waarschijnlijk niet duurder dan elektriciteit uit andere bronnen. Zouden we, net als Frankrijk, stevig doorpakken met kernenergie, dan halen we de klimaatdoelstellingen van Parijs met twee vingers in de neus. Bovendien hoeven we het Hollandse landschap niet vol te zetten met zonneweides en windparken.

Aan de Nederlandse kiezer zal het niet liggen: meer dan de helft is inmiddels voor nieuwe kerncentrales. Het is dan ook fascinerend dat juist partijen die zich profileren als milieuvriendelijk -D66, PvdA, GroenLinks en de CU- niets van kernenergie willen weten. Liever vallen ze terug op CO2-uitstotende centrales, dan hun groene dogma’s eens tegen het licht te houden.
Gelukkig is er nu een alternatief. En dat heet VOLT. Een jonge, innemende en enthousiaste partij met een progressief programma en vóór kernenergie. De linkse stemmer heeft weer eens wat te kiezen. VOLT kan het fossiele linkse kamp flink wat stemmen gaan kosten.

Ralf Bodelier schrijver en filosoof

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php