Glyfosaatlobby

Date: 27 maart 2021

Ralf Bodelier, Financieel Dagblad 27 maart 2021

Op social media komen weer oranje akkers vol afgestorven planten voorbij, inclusief verontwaardigde teksten over glyfosaat, het middel dat dit op zijn geweten heeft. Glyfosaat zou kanker verwekken, zou Parkinson en autisme veroorzaken en zou de biodiversiteit naar de Filistijnen helpen.

Zou… Want wetenschappers denken er anders over. Glyfosaat is een onkruidverdelger waarmee veel Nederlandse boeren in de lente hun akkers schoonvegen. Voor de winter zaaien ze die akkers in met planten die de bodem verrijken. Gewassen die organische stof toevoegen en de erosie van de bodem afremmen. Wanneer deze groenbemesters hun taak hebben volbracht, moeten ze weer verdwijnen om plaats te maken voor de zomergewassen. Dat doet glyfosaat. Een week na het afsterven van dit wintergroen, hebben bacteriën het meeste glyfosaat alweer afgebroken.

Greenpeace, Milieudefensie, GroenLinks en D66 eisen echter een verbod op glyfosaat. Demissionair minister Schouten voelt er niets voor. Want alle serieuze instanties, van de VN tot de EU vonden nooit aanwijzingen dat glyfosaat kanker of andere ziektes veroorzaakt. Ook dieren ondervinden er geen nadeel van.
Vergeleken met andere onkruidbestrijders -en alles draait om vergelijken- is glyfosaat een van meest effectieve, veilige en minst schadelijke herbiciden die er zijn. Elk middel heeft nadelen, zeggen onderzoekers. Het komt erop aan de meest nadelige te weren. En daar hoort glyfosaat zeker niet bij. Het wetenschappelijke bewijs is overtuigend, toch blijven tegenstanders het tegenovergestelde beweren.

Op het eerste oog lijken ze deel uit te maken van een idealistische grass roots beweging. ‘Maar dat is schijn’, zegt Hidde Boersma, onderzoeksjournalist, documentairemaker en gepromoveerd microbioloog. ‘Achter dit verzet gaat een goed geoliede lobbymachine schuil met heel veel geld uit de biologische industrie.’ Volgens Boersma is het dezelfde lobby die ook het verzet tegen ggo’s (genetisch gemodificeerd planten) aanvoert.
Boersma maakt er nu er een nieuwe film over, ‘The Glyphosate Chronicles’ en belooft de geldstromen uit deze hoek volledig bloot te leggen. Ik bekijk de trailer op sugarrushfilm.nl/glyphosate en vermoed dat de anti-glyfosaatlobby er niet blij mee zal zijn.


Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php