Malaria, het grootste oplosbare probleem

Date: 17 juli 2021

De Nederlandse Malariastichting deelt in Oeganda bedrukte malarianetten uit. ‘Ze zijn mooier, worden beter en langer gebruikt en bieden daarmee een betere bescherming.’

Ralf Bodelier, Financieele Dagblad 17 juli 2021

Waarom ik juist vandaag over malaria schrijf, weet ik niet. Is het omdat een deel van Nederland deze weken afreist naar landen waar malaria nog niet onder controle is? Waar toeristen zich ’s avonds inwrijven met DEET, waar in hotels nieuwe muskietennetten hangen en ventilators muggen verjagen?

Niet klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit zijn de grootste problemen van dit moment. Zij leveren de problemen van mórgen, aangenomen dat we er vandaag niets aan doen. Een van de grootste problemen van vandaag is nog steeds malaria. Zeker: het aantal malariadoden daalt. In 2003 stierven wereldwijd ruim 900 duizend mensen aan malaria, in 2019 waren het er 409 duizend. Meer dan de helft zijn kleine kinderen. Dat zijn 650 dode kinderen per dag. Malaria is een van belangrijkste oorzaken van kindersterfte.

Wat malaria zo onverteerbaar maakt, is het feit dat we allang weten hoe we de ziekte kunnen beteugelen. Ook hier zijn vaccins het ultieme antwoord, net als de bij coronapandemie. Het goede nieuws is dat meerdere vaccins ver in ontwikkeling zijn. Het slechte nieuws is dat ze er nog steeds niet zijn. Zo snel we een vaccin op de markt wisten te brengen toen het onze gezondheid betrof, zo traag handelen we wanneer het de gezondheid van Afrikaanse kinderen betreft.

We hoeven niet op vaccins te wachten. Dat het aantal malariadoden de afgelopen jaren zo snel daalde, kwam door een relatief simpele oplossing: het gratis uitdelen van muskietennetten die met insecticiden zijn behandeld. Wie in Afrika zijn kinderen onder zo’n net kan laten slapen, haalt ze er ’s ochtends gezonds weer onder vandaan. Er is maar een probleem.

Die netten zijn niet gratis: ze kosten tussen de 4 en 8 dollar per stuk en moeten na drie jaar weer vervangen worden. De armsten wereldwijd, levend van minder dan 1,90 dollar per dag, hebben dat geld niet. Daarom sterven dagelijks 650 kinderen. Schaamteloos maak ik nu reclame voor de onvolprezen Nederlandse Malariastichting, die onder meer muskietennetten uitdeelt in Oeganda. Deze club heeft een mooie doneerbutton: malariastichting.nl. In het vertrouwen dat u een aardig bedrag naar hen overmaakt, stort ik alvast het honorarium dat ik voor deze column mag declareren.


Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php