Philip Morris helpt graag mee

Date: 14 augustus 2021

Ralf Bodelier. Financieele Dagblad 14 augustus 2021

‘Philip Morris ziet een wereld voor zich zonder sigaretten. Hoe sneller deze wereld daar is, hoe beter het is voor iedereen.’ Dat liet Philip Morris-baas Jan Olczak eind juli weten in een Britse krant. Het bedrijf belooft om 2030 in Engeland geen sigaretten meer te verkopen.

Nu klinkt dat stoerder dan het is. Want voor 2025 al wil het de helft van haar omzet halen uit vapers en andere vormen van e-sigaretten. Deze zijn weliswaar een stuk minder schadelijk dan gewone sigaretten, maar nog steeds heel wat ongezonder dan, pak ‘m beet, chocoladesigaretten. Bovendien heeft de Britse regering beloofd om het land in 2030 rookvrij te hebben. Door zélf aan te kondigen om binnen tien jaar een eind te maken aan het roken van sigaretten draait Philip Morris oorzaak en gevolg dus om. Afijn.

Er is goed nieuws te melden. Roken neemt wereldwijd. En fors ook. Rookte in 2000 nog 28 procent van de wereldbevolking, vandaag is het 19 procent. In Nederland daalde het percentage rokers van 38 naar 20 procent. Bovendien lijkt de roker minder te roken. In 1977 verkocht de tabaksindustrie dagelijks 11 sigaretten per volwassen Nederlander, nu is het er 1. Wanneer de trend doorzet, dan zijn een aantal westerse landen rond 2045 rookvrij. En dat is vooruitgang.

Het slechte nieuws is dat er nog veel te veel wordt gepaft. Wereldwijd sterven jaarlijks ruim acht miljoen mensen als gevolg van roken. Dat zijn bijna honderd keer meer doden dan er vallen door oorlog en terrorisme. Met dank aan de sigaret leven bovendien vele miljoenen in erbarmelijke gezondheid. De levensverwachting van de roker is tien jaar lager dan die van de niet-roker. In Nederland sterven jaarlijks 20 duizend mensen aan de gevolgen van roken.

In Nederland gaat Philip Morris gewoon door met het verkopen van sigaretten. Ons gave land wil immers pas in 2040 rookvrij zijn, tien jaar later dan Engeland. Naar verwachting zal Philip Morris dan ook pas in 2031 aankondigen dat het in Nederland een wereld zonder sigaretten voor zich ziet. En dat het binnen tien jaar een einde aan de verkoop van sigaretten zal maken. Met wat pech zijn we dan 200 duizend doden verder. Mijn voorstel aan het nieuwe kabinet: maak ook Nederland in 2030 rookvrij. Philip Morris helpt graag mee.
Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php